Διεθνή

Αρχές καλοκαιριού του 2017 το δημοψήφισμα για προεδρική δημοκρατία

Αρχές καλοκαιριού του 2017 το δημοψήφισμα για προεδρική δημοκρατία
Στις αρχές καλοκαιριού του 2017 τοποθέτησε χρονικά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για τη μετατροπή της χώρας από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό της εθνικιστικής αντιπολίτευσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα AKP σχεδιάζει να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο την πρότασή του για την αναθεώρηση του συντάγματος. Πρόσθεσε πως οι αλλαγές θα επιτρέψουν στον πρόεδρο να διατηρεί σχέσεις με το πολιτικό κόμμα του.

Ο Ερντογάν επιδιώκει εδώ και καιρό να αναθεωρήσει το σύνταγμα ώστε να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες του. Για να επιτύχει την πλειοψηφία που χρειάζεται στο κοινοβούλιο ώστε να προκηρυχθεί το δημοψήφισμα, το AKP χρειάζεται την υποστήριξη του εθνικιστικού MHP.

Συμφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος μεταξύ του κυβερνώντας κόμματος και του MHP

Συμφωνία για μια περιορισμένη αναθεώρηση του Συντάγματος επετεύχθη μεταξύ του κυβερνώντας Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), σε συνάντηση που είχαν στο μέγαρο Τσανκαγιά, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν και στις τελευταίες λεπτομέρειες. Ο κ. Γιλντιρί προσέθεσε πως την προσεχή εβδομάδα το σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες και υπερψηφιστεί τουλάχιστον από το 30% της Βουλής, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σε 60 μέρες από την τελική ψηφοφορία.

Η μόνη λεπτομέρεια της συμφωνίας που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι ότι στο νέο σύστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίζει να είναι μέλος του κόμματός του.