Διεθνή

Επικρίσεις σε πλούσιες χώρες γιατί χρησιμοποιούν αλλού χρήματα που προορίζονται για φτωχές χώρες

Επικρίσεις σε πλούσιες χώρες γιατί χρησιμοποιούν αλλού χρήματα που προορίζονται για φτωχές χώρες
Καθώς οι συνολικές δαπάνες για βοήθεια έφθασαν σε ιστορικό υψηλό το 2016, οι κυβερνήσεις-δωρητές επικρίνονται γιατί μεταφέρουν χρήματα που προορίζονται για βοήθεια σε φτωχές χώρες σε κονδύλια για τους πρόσφυγες στις χώρες τους.

Η Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια (ODA) έφθασε τα 142,6 δισ. δολάρια το 2016, που αποτελεί ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 8,9% σε πραγματικούς αριθμούς το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αλλά από το ποσό αυτό, 15,4 δισ. δολάρια -περίπου το 10%- δαπανήθηκαν για τη φιλοξενία και την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου μεταναστών σε πλούσιες χώρες, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο σε σχέση με αυτό που δαπανήθηκε το 2015.

Ο εδρεύων στο Παρίσι οργανισμός ανέφερε πως οι χώρες-δωρητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κονδύλια για βοήθεια που διαθέτουν στον προϋπολογισμό τους κατά προτεραιότητα για αναπτυξιακά προγράμματα σε φτωχές χώρες αντί να τα δαπανούν για τους πρόσφυγες στο εσωτερικό τους.

«Μεγάλο μέρος αυτής της τελευταίας αύξησης είναι σε ανθρωπιστική βοήθεια και δαπάνες για τους πρόσφυγες σε χώρες-δωρητές», είπε η Σαρλότ Πέτρι Γκορνίτζκα, επικεφαλής της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας του ΟΟΣΑ, που αποτιμά τις δαπάνες για βοήθεια.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ