Διεθνή

Τουρκία: Προσφυγή στο ΕΔΑΔ για την ακύρωση του δημοψηφίσματος

Τουρκία: Προσφυγή στο ΕΔΑΔ για την ακύρωση του δημοψηφίσματος
Ένας βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος με το οποίο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έλαβε σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Μούσα Τζαμ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαΐκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στο Ρόιτερς πως υπέβαλε ατομική προσφυγή ανεξάρτητα από εκείνην που αναμένεται να καταθέσει το κόμμα στο ΕΔΑΔ.

Παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, το κυβερνών AKP προχωρεί με την εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Ο Ερντογάν θα ξαναγίνει μέλος του AKP στις 2 Μαΐου, σε σύνοδο του κόμματος, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Αναμένεται να οριστεί υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου.

Βάσει του προηγούμενου Συντάγματος, ο αρχηγός του κράτους έπρεπε να παραμένει αμερόληπτος και να αποκηρύσσει την κομματική δέσμευσή του.

Στην προσφυγή του, το περιεχόμενο της οποίας είδε το Ρόιτερς, ο Τζαμ αναφέρει πως η απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να δεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα είχε ως συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι «παράνομο και μη αντιπροσωπευτικό της λαϊκής βούλησης».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ