Διεθνή

Brexit: Τεράστιος ο λογαριασμός για το διαζύγιο

Brexit: Τεράστιος ο λογαριασμός για το διαζύγιο
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να πληρώσει λογαριασμό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογραμμίοζει ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Το Λονδίνο θα πληρώσει ό,τι οφείλει νομίμως και «όχι ό,τι θέλει η ΕΕ», προειδοποίησε.

Ο βρετανός υπουργός απαντούσε στο ITV σε δημοσίευμα των Financial Times, πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας λίγες ώρες πριν την παρουσίαση από τον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ των κύριων αξόνων της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να ζητήσει προκαταβολική καταβολή το 2019 μέχρι και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ εν όψει της βρετανικής εξόδου, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ποσόν των 60 δισ. που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα, τη στιγμή που το Λονδίνο θεωρεί ότι δεν χρωστάει τίποτε.

Ο Ντέιβις απέρριψε επίσης δημοσίευμα των Times σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αφήσει την Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί απευθείας μόνο με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, παρά με τους ηγέτες της ΕΕ.

«Ξεκινούμε αυτήν την διαπραγμάτευση όχι ως ικέτες, αλλά ως διαπραγματευτές. Στη διαπραγμάτευση υπάρχουν δύο πλευρές και η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν θα καθορίσει ποιος κάνει τι», πρόσθεσε.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ