Διεθνή

«Κόλαφος» για την Τουρκία η ψήφιση της Εκθεσης Προόδου από το ΕΚ

«Κόλαφος» για την Τουρκία η ψήφιση της Εκθεσης Προόδου από το ΕΚ
Στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία που ψηφίστηκε σήμερα στο Στρασβούργο «γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση προβεί στις εξαγγελθείσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και στην επαναφορά της θανατικής ποινής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζεμπεργκ, «η έκθεση αυτή περιγράφει σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Για "αυστηρό μήνυμα" της ΕΕ μιλούν Μ. Κεφαλογιάννης και Ελ. Βόζεμπεργκ
Οι δύο ευρωβουλευτές «κατέθεσαν πλήθος τροπολογιών μαζί με Κυπρίους συναδέλφους τους σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, οι οποίες υιοθετήθηκαν στο τελικό κείμενο της έκθεσης». Με τις τροπολογίες τους, όπως και με αυτές που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, καλούν την Τουρκία:

Να άρει το casus belli, να θέσει τέλος στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των γειτόνων της,
Να δεσμευθεί ρητά υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας και να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τη συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας και τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα,
Να σεβαστεί την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και να σταματήσει τις διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών,
Να προβεί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Παράλληλα, στη συζήτηση, παρουσία του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο κ. Κεφαλογιάννης

υπογράμμισε ότι «θέλουμε μια Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Η σημερινή Τουρκία δεν είναι αξιόπιστη και η πορεία της δεν μας καθιστά αισιόδοξους. Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να μας εκπλήξει θετικά».

Στην παρέμβασή της η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρει ότι:
«η φετινή Έκθεση για την Τουρκία καταγράφει τη σοβαρή οπισθοδρόμηση της χώρας στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή οικογένεια».
«Η Τουρκία», συνεχίζει η ελληνίδα ευρωβουλευτής, «πρέπει να αποφασίσει αν πραγματικά θέλει να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να σταματήσει να υπονομεύει την ενταξιακή της προοπτική, με συζητήσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής», ενώ για τις σχέσεις με την Ελλάδα, τονίζει ότι «πρέπει επιτέλους να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου που κατ' επανάληψη και σκόπιμα αμφισβητεί με κλιμάκωση παραβιάσεων και προκλήσεων».

Παρέμβαση Κ. Χρυσόγονου

«Η Τουρκία υποκρίνεται ότι είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ η Ευρώπη υποκρίνεται ότι την πιστεύει», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος με ομιλία του κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, στηλιτεύοντας την αυταρχική και επιθετική συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος.

Ν. Ανδρουλάκης: η έκθεση είναι κόλαφος για την Τουρκία

«Η έκθεση αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία μια και τεκμηριώνει πλήρως την οπισθοδρόμηση της σχεδόν σε όλο το εύρος των πολιτικών κριτηρίων ένταξης» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται και σε «μια σειρά τροπολογιών που είχε καταθέσει, από κοινού με άλλους ευρωβουλευτές, στα πλαίσια των καθηκόντων του ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Μεταξύ αυτών, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην προστασία της ελληνικής μειονότητας.

Πιο συγκεκριμένα καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να άρει όλα τα εμπόδια στη διαχείριση των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια), στην εκπαίδευση, τον ορισμό και στη διαδοχή του κλήρου, ζητά την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Τέλος, «καλωσορίζει το άνοιγμα του μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο, το οποίο αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην διατήρηση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του νησιού». Ανάλογες τροπολογίες είχε καταθέσει, όπως σημειώνει, και στην περσινή Έκθεση Προόδου της Τουρκίας οι οποίες όμως δεν είχαν γίνει αποδεκτές.
Διευκρινίζει δε ότι αυτό που άλλαξε από πέρσι είναι «η σημαντική επιδείνωση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Φυσικά, ούτε και τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση ήταν ιδανική. Ωστόσο, «υπήρχε σε ισχύ μια ιδιότυπη ασυλία για την Τουρκία, λόγω των πολύ ισχυρών γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν έναντι του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, λέγοντας ότι «χθες ο κ. Τσαβούσογλου, ενώ γίνονται οι ύστατες προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει τον στρατό κατοχής και το δικαίωμα επέμβασης. Ο κ. Τσαβούσογλου μάλλον θέλει να ξεχάσει ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον προβληματισμό του για το πώς θα εξελιχθεί η Τουρκία τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας ίσως ως σημαντικότερο παράγοντα αποσταθεροποίησης την οικονομία, η οποία επιβραδύνθηκε έπειτα από τα περσινά τρομοκρατικά χτυπήματα και την απόπειρα πραξικοπήματος.

Προειδοποιεί πάντως κατά του «εφησυχασμού» στη Ελλάδα, θεωρώντας μια τέτοια προσέγγιση «στρατηγικό λάθος», δεδομένου ότι η ιστορία διδάσκει ότι «σε περιόδους πολιτικής αστάθειας η Τουρκία έχει τη τάση να εξωτερικεύει τις εσωτερικές πολιτικές κρίσεις με αυξημένη επιθετικότητα προς το γεωπολιτικό περίγυρο της».

Σ. Ζαριανόπουλος: όξυνση αντιθέσεων ΕΕ-τουρκικής αστικής τάξης
Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την «έκθεση προόδου της Τουρκίας», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι «η έκθεση για την Τουρκία αντανακλά την όξυνση των αντιθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - τούρκικης αστικής τάξης σε μια περιοχή όπου αναδιατάσσονται δυνάμεις, μαίνονται ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για αγορές, ενέργεια, δρόμους μεταφοράς της, στους οποίους διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο η τελευταία. H ΕΕ επιδιώκει συνέχιση της έντονης παρέμβασής της για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή».

Η έκθεση, σύμφωνα με τον κ. Ζαριανόπουλο, «υποδεικνύει πάγωμα της ένταξης επικαλούμενη υπαρκτές, επικίνδυνες απειλές και παραβιάσεις κατά γειτονικών χωρών όπως Κύπρος - Ελλάδα, καθώς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του τούρκικου λαού», αλλά «ταυτόχρονα διατηρεί ανοικτή την προοπτική της ενταξιακής διαδικασίας, προωθεί αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, υλοποίηση της απαράδεκτης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για τους πρόσφυγες, τη συνεργασία για δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Παρέμβαση Ν. Μαριά
Την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και την επιβολή κυρώσεων κατά του Ερντογάν ζήτησε μιλώντας στην Ολομέλεια ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

«Η Έκθεση για την Τουρκία συζητείται την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου δηλώνει προκλητικά στη Γενεύη ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αποσύρει τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Ταυτόχρονα η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τις απειλές εντός της κυπριακής ΑΟΖ», επισήμανε ο Ν. Μαριάς.

«Συζητείται η Έκθεση την ώρα που η Άγκυρα διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας, την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο και τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Πατρίδας μου, την ώρα που η Τουρκία βεβηλώνει την Αγια Σοφιά. Συζητείται η Έκθεση την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προβαίνει σε φυλακίσεις χιλιάδων αντιφρονούντων. Την ώρα που η Τουρκία δολοφονεί τους Κούρδους, εισβάλλει στη Συρία και στο Ιράκ και στηρίζει το ISIS», πρόσθεσε.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ