Διεθνή

Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Καλαματας

Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Καλαματας
Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Καλαματας Η ΕΠΕΚΑ προσκαλεί Τους/τις ενδιαφερόμενους/ες υποψήφιους/ες ΑΜΕΣΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων  συμμετοχής στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Ο  Δικαιούχος  Φορέας «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «Ε.Π.Ε.Κ.Α.»),
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν.3614/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
2. Την Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων με Κωδικό 55, αριθμ. πρωτ. 2.31716/οικ.6.7591/ 30-11-2012, ΑΔΑ: Β45ΑΛ-Θ2Δ  της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»
3.Την με αριθμ. πρωτ. 3.6352/6.1322/28-02-2013 Απόφαση Ένταξης του έργου/υποέργου «ΕΠΕΚΑ_ Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Καλαμάτας» στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ,
ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ  

Τους/τις ενδιαφερόμενους/ες υποψήφιους/ες ΑΜΕΣΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων  συμμετοχής στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, όπως περιγράφονται στη συνέχεια

Στόχος του έργου είναι η ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των άμεσα ωφελούμενων, δηλαδή των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ειδικότερα των ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας, απειλούμενων από φτώχεια και αστέγων μέσα από ενέργειες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, οι οποίες παρέχονται από όλες τις Κοινωνικές Δομές του σχεδίου προς τους ωφελούμενους, καθώς και η αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.

Δικαίωμα Συμμετοχής στις Κοινωνικές Δομές  έχουν οι ενδιαφερόμενοι/ες που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:1)Να ανήκουν στις Ομάδες Στόχου των Αστέγων ή / και των Ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας / απειλούμενων από φτώχεια 2) Να είναι Δημότες / Κάτοικοι στα όρια του Δήμου παρέμβασης

Απαραίτητα Συνημμένα Δικαιολογητικά:
-    Αίτηση Συμμετοχής με μία (1)Φωτογραφία στην πρώτη σελίδα
-    Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (διπλής όψης) / διαβατηρίου ή άδειας παραμονής
Επιπλέον Δικαιολογητικά για τα Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας / απειλούμενα από φτώχεια:
-    Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του οικονομικού έτους του 2012 με ατομικό εισόδημα έως 10.000€ ή
-    Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 περί μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ ή
-    Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 στην οποία θα δηλώνεται η κατάσταση φτώχειας (π.χ. ότι είναι ανασφάλιστος με πολύ χαμηλό εισόδημα κλπ.)  ή
-    Αντίγραφο βιβλιαρίου απορίας (πρόνοιας)
Επιπλέον Δικαιολογητικά για τους Αστέγους:
-    Ένα (1) δικαιολογητικό εκ των τεσσάρων (4) ανωτέρω (δηλ. των ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας / απειλούμενων από φτώχεια)
-    Βεβαίωση από ξενώνα, ίδρυμα ή άλλη κλειστή δομή περί φιλοξενίας ή
-    Υπεύθυνη Δήλωση περί διαβίωσης στο δρόμο ή σε ακατάλληλο κατάλυμα.


Τόπος και χρόνος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι/ες υποψήφιοι δύνανται να απευθύνονται στην κάτωθι Δομή Στήριξης του Δικαιούχου Φορέα Υλοποίησης προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής:
1. Γραφείο Διαμεσολάβησης: Αγία Τριάδα-Δυτικό Κέντρο – Τ.Κ. 24100 Καλαμάτα, τηλ.: 27210-97222,  από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες: 10:00π.μ. – 15:00μ.μ.
2. Χρόνος  υποβολής αιτήσεων: η πρόσκληση παραμένει ανοικτή μέχρι συμπλήρωσης του προβλεπόμενου από την Πράξη αριθμού των άμεσα ωφελούμενων ανά Κοινωνική Δομή. Η διαδικασία επιλογής είναι συνεχής και πραγματοποιείται σύμφωνα με τα εγκεκριμένα κριτήρια της Πράξης. 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ/ΕΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΜΕΣΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΚΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΟΜΩΝ (ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΟΜΩΝ)

ΔΗΜΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΕΣ)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Α. Κοινωνικό Παντοπωλείο: Κατάστημα για διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε ωφελούμενους.

-Άστεγοι

 

 

-Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/ απειλούμενα από φτώχεια

 

Διασφάλιση σταθερής τροφοδοσίας τουλάχιστον 150 οικογενειών κάθε μήνα

1 Άτομο Διοικητικό προσωπικό, 3 Άτομα Υποστηρικτικό προσωπικό/ στελέχη τροφοδοσίας, 1 Κοινωνικός λειτουργός

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

24 ΜΗΝΕΣ

Β. Δομή παροχής Συσσιτίων: Δομή παροχής συσσιτίων για την τροφοδοσία γευμάτων σε ωφελούμενα άτομα.

Εξασφάλιση τροφοδοσίας γευμάτων σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενους ημερησίως

1 Διοικητικό προσωπικό, 2   Άτομα καθαριότητας, 3 Στελέχη κουζίνας, 1 Κοινωνικός λειτουργός

Γ. Κοινωνικό φαρμακείο: Παροχή δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και λοιπών παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ωφελούμενα άτομα.

Παροχή δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε τουλάχιστον 100 αστέγους, απόρους και ανέργους κάθε μήνα

2 Φαρμακοποιοί, 1   Κοινωνικός λειτουργός

Δ. Δημοτικός Λαχανόκηπος: Έκταση ενιαίου αρδευόμενου και περιφραγμένου αγροκτήματος, η οποία κατανέμεται σε ισομερή τεμάχια, σε ωφελούμενα άτομα, προκειμένου να τα καλλιεργήσουν, με αποκλειστικό σκοπό την σίτιση τους.

Παροχή γεωργικής έκτασης 50τ.μ. σε τουλάχιστον 100 άπορους, άνεργους και αστέγους με σκοπό τη σίτισή τους για ένα έτος

1 Γεωπόνος, 1 Επιστάτης, 1 Κοινωνικός λειτουργός

Ε. Τράπεζα χρόνου: Δομή συναλλαγής ωφελούμενων για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών με μονάδες εναλλακτικού συστήματος.

 

Οι άμεσα ωφελούμενοι του σχεδίου & ο ευρύτερος πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης

3 Άτομα Διοικητικό προσωπικό, 1 Κοινωνικός λειτουργός

   

ΣΤ. Γραφείο Διαμεσολάβηση: Δομή παροχής πληροφόρησης και υπηρεσίες διευκόλυνσης σε ωφελούμενα άτομα σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές και σχετικά με την προώθησή τους στις αντίστοιχες δομές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σε τουλάχιστον 200 απόρους, ανέργους και αστέγους κάθε μήνα

2 Άτομα ανθρωπιστικών επιστημών    

Πλέον των ανωτέρω υπηρεσιών που παρέχονται, ανά Κοινωνική Δομή παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενδυνάμωση των ωφελούμενων.