Διεθνή

ΟΗΕ: Το Severna Makedonija - Βόρεια Μακεδονία στο τραπέζι για την ονομασία των Σκοπίων

ΟΗΕ: Το Severna Makedonija - Βόρεια Μακεδονία στο τραπέζι για την ονομασία των Σκοπίων
Διαρροές από τον ΟΗΕ φέρουν το όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) ως το επικρατέστερο στο "μπρα-ντε-φέρ" Ελλάδας - Σκοπίων που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στον 15ο όροφο του κτιρίου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μετά τις δηλώσεις Τσίπρα για την ύπαρξη προσδιορισμού μπροστά στο όνομα Μακεδονία για την ονομασία ων Σκοπίων, πηγές μέσα από τον ΟΗΕ διαρρέουν ότι η επικρατέστερη ονομασία είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Κύκλοι σχολιάζουν ότι πρόκειται για ανατροπή της τελευταίας στιγμής, καθώς όπως υποστηρίζουν ο Νικολά Ντιμιτρόφ της ονομασίας “Gorna (Upper) Macedonia” («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά. Ο Νίκος Κοτζιας, λένε οι πηγές, είπε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Ετσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”) η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική, σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου και του hellasjournal.com.

Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει επί του παρόντος την εν λόγω πληροφορία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, είχε απαντήσει ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το Σκοπιανό:

"Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση, η οποία είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς, προχωράμε, υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση. Και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, να το πω κι αυτό. Διότι ακούω ορισμένους να λένε «μην παραδώσετε». Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς.

Οι βόρειοι γείτονές μας, εδώ και πάνω από 70 χρόνια, έχουν μια κρατική οντότητα, είτε στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία. Και φέρουν ένα όνομα, το οποίο, χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό, είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε «πάτε να δώσετε». Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε. Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας, που βεβαίως, αυτό είναι το οξύμωρο, ότι έχουν μια κρατική οντότητα που επί εβδομήντα χρόνια λέγεται Μακεδονία, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές. Και το παραδέχονται οι άνθρωποι.

Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία, είναι μια μεγάλη νίκη. Και ακόμη μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία, που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δε θεωρούμε ότι δεν υπάρχει. Θεωρούμε, όμως, ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας."