Διεθνή

Ποσοστό ρεκόρ Τούρκων του εξωτερικού ψήφισε για τις εκλογές

Ποσοστό ρεκόρ Τούρκων του εξωτερικού ψήφισε για τις εκλογές
Ο αριθμός των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό και ψήφισαν για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου έφτασε στον αριθμό ρεκόρ του 1,49 εκατομμυρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Σάντι Γκιουβέν επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Αν και οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν την Κυριακή, όσοι Τούρκοι ζουν στο εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν στα τουρκικά προξενεία από τις 7 Ιουνίου ως χθες Τρίτη το βράδυ.

Περίπου 3,047 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 48,8%. Οι Τούρκοι του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν στα συνοριακά φυλάκια της χώρας ως τις 24 Ιουνίου.

Στις προηγούμενες εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 ψήφισαν 1,3 εκατομμύριο Τούρκοι του εξωτερικού, ενώ στο δημοψήφισμα της περσινής χρονιάς 1,4 εκατομμύριο.

Δύο μέλη της κυπριακής Βουλής, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ, θα συμμετάσχουν σε αποστολή παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) για την παρακολούθηση των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στις 24 Ιουνίου 2018.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι το πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνει χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπους των εκλογικών αρχών της Τουρκίας, καθώς και ενημέρωση από τη μακράς διαρκείας αποστολή παρακολούθησης των εκλογών, που διοργάνωσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR).

Την ημέρα των εκλογών οι Κύπριοι βουλευτές θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε εκλογικά κέντρα για επί τόπου παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας.