Διεθνή

Διάγγελμα Τζόνσον: Καμία «ανούσια» καθυστέρηση στο Brexit, δεν θέλουμε εκλογές

Διάγγελμα Τζόνσον: Καμία «ανούσια» καθυστέρηση στο Brexit, δεν θέλουμε εκλογές
Σε διάγγελμα του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου πρέπει να ψηφίσουν κατά της «ανούσιας καθυστέρησης» που προτείνει ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Παράλληλα, ο Τζόνσον επεσήμανε ότι σημειώνεται πρόοδος με τις Βρυξέλλες για το Brexit, σημειώνοντας ότι δε θέλει εκλογές, κάτι που δε θέλει ούτε ο βρετανικός λαός.

«Δεν θέλω εκλογές, ούτε εσείς θέλετε εκλογές. Δεν πρόκειται για κανένα λόγο να ζητήσω από τις Βρυξέλλες να καθυστερήσουν το Brexit».

Ο Τζόνσον, μετά τη συνάντηση που είχε από τις 17:00 (τοπική ώρα) με το υπουργικό του συμβούλιο, όπου συζητήθηκε ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι βουλευτές επιχειρήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της ατζέντας καταψηφίζοντας την κυβέρνηση για να προωθήσουν την νομοθετική τους πρωτοβουλία για το Brexit, σχολίασε το εξής:

«Τις τελευταίες μέρες οι ευκαιρίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε.Ε. αυξάνονται καθώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι θέλουμε συμφωνία.»

«Ενα πράγμα που μας κρατά πίσω στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι η πιθανότητα οι βουλευτές να ψηφίσουν άλλη μια ανούσια καθυστέρηση στηρίζοντας τον ηγέτη των Εργατικών. Ελπίζω αυτό να μη συμβεί, αλλά αν το κάνουν θα "κόψουν τα πόδια" της Βρετανίας. Θέλω να δείξω στους φίλους μας στις Βρυξέλλες ότι είμαστε ενωμένοι στον στόχο μας», ενώ κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση κατά του Κόρμπιν.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση «ηττηθεί», αναμένεται η προκήρυξη εκλογών στις 14 Οκτωβρίου πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

Πηγές των Συντηρητικών δεν αποκλείουν μία πρόταση την Πέμπτη από την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές, η έγκριση της οποίας απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής, και σε μία τέτοια πρόκληση αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που αναμένεται να τηρήσει το κόμμα των Εργατικών.

{https://twitter.com/BBCPolitics/status/1168574982827446273?s=20}