Διεθνή

Bloomberg: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο «deal» του Brexit - Η απάντηση της Ελλάδας

Bloomberg: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο «deal» του Brexit - Η απάντηση της Ελλάδας
Ένα δημοσίευμα του Bloomberg, ότι η επιστροφή των Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Ελλάδα αποτελεί «προϋπόθεση» για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, διέψευσαν οι ελληνικές Αρχές.

Το έγγραφο που επικαλείται το Bloomgerg αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη και θέτει τις παραμέτρους για τη θέση της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στο κείμενο των προϋποθέσεων για την εμπορική συμφωνία, συμπεριλαμβάνεται μια παράγραφος, η οποία αφορά την «κλοπή πολιτιστικών αντικειμένων», στην οποία αναφέρεται η ανάγκη αντιμετώπισης «ζητημάτων που αφορούν την επιστροφή πολιτιστικών προϊόντων, τα οποία έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τις χώρες καταγωγής τους».

Το Bloomberg, σύμφωνα με τη μαρτυρία αξιωματούχου λέει ότι αυτό είναι άμεση αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η παράγραφος εισήχθη στο κείμενο καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τόπο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από πρόταση που υποστηρίχθηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο και δεν αφορά δηλαδή συγκεκριμένα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά γενικότερα προϊόντα αρχαιοκαπηλείας.

«Η θέση της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων είναι πάγια», σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή.