Διεθνή

Οργή Τσαβούσογλου για το «χαστούκι» Πομπέο στην Τουρκία: «Μόνο η Γερμανία είναι τίμιος διαμεσολαβητής»

ΑΠΕ - ΜΠΕ ΑΠΕ - ΜΠΕ
Οργή στην Τουρκία από την δήλωση εναντίον της από τον Μάικ Πομπέο και αυτό εκφραστηκε και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε ...τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι είναι «εναντίον της Τουρκίας, υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου και στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.

Αναφορικά με τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας τη συνοχή της, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι ο κ. Πομπεό υπογράμμισε τις «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανέφερε ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία από ένα νατοϊκό σύμμαχο».

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο κ. Πομπέο κατέληξε στο ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

«Χαστούκι» Πομπέο σε Ερντογάν: Η στάση της Τουρκίας υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Ακσόι: Θέλουμε διάλογο, η Ελλάδα υποχώρησε επειδή το Oruc Reis ήταν στο πεδίο