Διεθνή

Ελπίδες για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία: Τι συμφώνησαν Πούτιν - Μακρόν

Ελπίδες για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία: Τι συμφώνησαν Πούτιν - Μακρόν
Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση πυρός στην ανατολική Ουκρανία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση.

Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα επικοινωνήσουν για τον σκοπό αυτό αύριο, Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία σημείωσε πως θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους προκειμένου να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, το Κρεμλίνο επιβέβαιωσε τον εποικοδομητικό διάλογο με τη Δύση.

Εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε συγκεκριμένα πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω διαπραγμάτευση και συζήτηση, «κάτι που είναι και το πιο σημαντικό».

Υπέρ της εντατικοποιήσης της ειρηνευτικής διαδικασίας το Κίεβο

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας στο Ντονμπάς με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Του επισήμανε πως ειναι υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις από αυτονομιστές που πρόσκεινται στη Μόσχα.

«Συνεχίζοντας τη χθεσινή συνομιλία, πληροφόρησα τον Εμανουέλ Μακρόν για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας και για τους νέους προκλητικούς βομβαρδισμούς. Είμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Επρόκειτο για τη δεύτερη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες μέσα σε δύο ημέρες, ενώ και στις προηγούμενες συνομιλίες τους ο ουκρανός ηγέτης είχε υπογραμμίσει και πάλι την προθυμία της χώρας του για διάλογο εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία πιθανόν να βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής.