Διεθνή

Ουκρανική Κρίση: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη - «Ισχυρή απάντηση» ετοιμάζει η Μόσχα

Ουκρανική Κρίση: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη - «Ισχυρή απάντηση» ετοιμάζει η Μόσχα
Την ώρα που το Κίεβο επιστρατεύει 36.000 εφέδρους, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία επιδίδονται σε έναν «πόλεμο» απειλών και κυρώσεων

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ για την Ουκρανική Κρίση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, το πρώτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος της Ρωσίας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σήμερα, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν περισσότερους πολιτικούς - για την ακρίβεια όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας - ενώ θα απαγορεύουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά προτίμησε να θέσει στο στόχαστρο τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις, οι οποίες χθες, Τετάρτη, εγκρίθηκαν επί της αρχής από τους ΥΠΕΞ, επικυρώθηκαν σήμερα το πρωί από τους πρεσβευτές και χρειάζονται πλέον την τελευταία επίσημη έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Αυτό συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

«Ισχυρή απάντηση» ετοιμάζει η Μόσχα

Η Μόσχα θα δώσει μια ισχυρή απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ - όχι οπωσδήποτε συμμετρική - αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην διπλωματία που βασίζεται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας, όπως και ότι «οι πιέσεις που ασκούνται μέσω των κυρώσεων δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε σθεναρά τα συμφέροντας μας».

Τέλος, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες παγκόσμιας τάξης, όπως και ότι στο οπλοστάσιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχουν απομείνει μόνο οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί και οι απειλές.