Διεθνή

Γαλλία: Υποψήφιος για την προεδρία κατηγορεί την Total για συνενοχή στα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας

Γαλλία: Υποψήφιος για την προεδρία κατηγορεί την Total για συνενοχή στα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υποψήφιος των Οικολόγων στις προεδρικές εκλογές, Γιανίκ Ζαντό, κατήγγειλε τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TotalEnergies για «συνενοχή» στα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττει η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Είναι ντροπή για τη χώρα μας ένας μεγάλος εθνικός όμιλος να είναι συνεργός σε εγκλήματα πολέμου. Ζητώ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιβάλει την αποχώρηση της Total από τη Ρωσία», είπε ο Γιανίκ Ζαντό σε προεκλογική ομιλία του στο Μπορντό.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια παρεκτροπή, μια απόλυτη ταπείνωση. Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν εκείνος που σύναψε όλες τις συμβάσεις της Total στη Ρωσία και σήμερα μια από τις τελευταίες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (που παραμένουν στη Ρωσία) είναι η γαλλική», επέμεινε. «Δεν μπορούμε να γινόμαστε συνεργοί στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εκεί πέρα», υπογράμμισε.

Για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ο κ. Ζαντό, που είναι ευρωβουλευτής, επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού φορέα-αγοραστή που θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις καλύτερες τιμές από άλλους παρόχους. Υπερασπίστηκε επίσης την τοποθέτηση «παντού στο έδαφός μας στην Ευρώπη» φωτοβολταϊκών πάνελ «στις εκατοντάδες χιλιάδες επίπεδες ταράτσες» των κτιρίων επειδή αυτή η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι «η μοναδική ειρηνική και ασφαλής».

Την 1η Μαρτίου η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι δεν θα επενδύει στο εξής κεφάλαια σε νέα επιχειρηματικά σχέδια στη Ρωσία, όμως δεν αποσύρθηκε από αυτά στα οποία έχει ήδη επενδύσει.