Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Γιάβοριν, δεν γλίτωσαν το σφυροκόπημα σπίτια και εκκλησίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Γιάβοριν, δεν γλίτωσαν το σφυροκόπημα σπίτια και εκκλησίες Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ο πόλεμος μαίνεται για 18η ημέρα στην Ουκρανία και εκκλησίες και σπίτια δεν γλίτωσαν από το σφυροκόπημα. Η επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο στρατιωτικό κέντρο Γιάβοριν κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας άφησε πίσω της 35 νεκρούς και 135 τραυματίες. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο Διεθνές Κέντρο Ειρηνευτικής και Ασφάλειας.

Δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα Κυριακή (13.3.2022) στη βάση στο Γιάβοριν, μια πόλη-φρουρά μόλις 12 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, κοντά στο Λβιβ. Η εγκατάσταση, που έγινε στόχος της Ρωσίας, έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ξένους στρατιωτικούς εκπαιδευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλά δεν είναι σαφές ότι κάποιοι βρίσκονταν στη βάση. Η Ουκρανία πραγματοποίησε εκεί τις περισσότερες ασκήσεις της με τις χώρες του ΝΑΤΟ πριν από την εισβολή, με τις τελευταίες μεγάλες ασκήσεις να γίνονται τον Σεπτέμβριο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατήγγειλε την απαγωγή του δημάρχου της Ντνιπρορούντνε, του Γεβγέν Ματβέγιεφ και σκοτώθηκε ένας Αμερικανός δημοσιογράφος.

Ωστόσο, υπάρχει και μια αχτίδα αισιοδοξίας από τις δυο χώρες για τις διαπραγματεύσεις, με τους αντιπροσώπους να αφήνουν ένα «παράθυρο» για τέταρτο κύκλο συνομιλιών, που θα έχουν ως απώτερο σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας  για την επίθεση με ρουκέτες στο Διεθνές Κέντρο Ειρηνευτικής και Ασφάλειας

Στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η εγκατάσταση στο Γιάβοριν χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από ξένα κράτη, σύμφωνα με το Reuters. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι σκοτώθηκαν έως και 180 «ξένοι μισθοφόροι» και καταστράφηκε «μεγάλη ποσότητα» όπλων, τονίζοντας  ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων.

Νεκρός ο βραβευμένος 51χρονος καμεραμάν, Μπρεντ Ρενό

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ενας δημοσιογράφος, ανταποκριτής του πολέμου στην Ουκρανία είναι νεκρός, σύμφωνα με την αστυνομία του Κιέβου και τον ουκρανικό στρατό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού, ο βραβευμένος 51χρονος καμεραμάν, Μπρεντ Ρενό, έπεσε νεκρός από πυρά Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά ενός αυτοκινήτου στο Ίρπιν. Διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ήταν ανταποκριτής των New York Times, ωστόσο υπήρξε επίσημη διάψευση, καθώς ο 51χρονος εργαζόταν παλαιότερα σε αυτό το μέσο.

{https://twitter.com/NewVoiceUkraine/status/1502989643591135234?s=20&t=q2-MzkxDWnvPk-qQr6R5TA}

Η ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού

«Οι κατακτητές σκοτώνουν εν ψυχρώ ακόμη και δημοσιογράφους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να δείξουν την αλήθεια για τις θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. 51χρονος ανταποκριτής παγκοσμίου φήμης ΜΜΕ, πυροβολήθηκε σήμερα στο Ίρπεν. Άλλος ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε. Τώρα προσπαθούν να βγάλουν το θύμα έξω από τη ζώνη μάχης. Φυσικά, το επάγγελμα του δημοσιογράφου ενέχει ρίσκο, αλλά ο Αμερικανός πολίτης, Brent Renaud, πλήρωσε με τη ζωή του, που προσπάθησε να αποκαλύψει την σκληρότητα του επιτιθέμενου. Λυπούμαστε πολύ για την απώλεια».

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Ουκρανία

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδήσεις που έρχονται από την Ουκρανία, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, κάνουν συνεχώς λόγο για χτυπήματα εναντίον αμάχων με τα περισσότερα από αυτά να χρεώνονται στη πλευρά της Ρωσίας.

Νωρίτερα, σήμερα, Κυριακή ο Αλέξι Μπιλοτσίτσκι, αρχηγός της αστυνομίας της Ποπάσνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Λουχάνσκ, με ανάρτησή του στο Facebook κατήγγειλε τη ρίψη βομβών φωσφόρου απ΄ό τους Ρώσους στην περιοχή ευθύνης του: «Είναι αυτό που οι ναζιστές ονόμαζαν «φλεγόμενο κρεμμύδι» κι είναι αυτό που οι «Ρωσίστες» (σ.σ συνδυασμός των λέξεων Ρώσοι και φασίστες) εξαπολύουν εναντίον των πόλεών μας. Απερίγραπτο πόνο και φωτιές». Ωστόσο, όπως έγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί.

ookk

Την ίδια ώρα, επίσης στο Ντονμπάς, στο Κραματόρσκ, ένα τρένο που μετέφερε αμάχους με κατεύθυνση το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. Στον βομβαρδισμό έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε άλλος ένας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο Ντονμπάς, δύο ορθόδοξες εκκλησίες, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, επλήγησαν επίσης κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές: η εκκλησία του Σβιατογκιούρσκ και ένας ναός στο Σεβεροντονέτσκ.

Μέχρι στιγμής πάντως τοπικές αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποιον απολογισμό.

Επίθεση κατά τρένου

Επίσης το BBC αποκάλυψε ρωσική επίθεση σε τρένο που κατευθυνόταν προς την ανατολική Ουκρανία προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες. Από την επίθεση αυτή στον σταθμό Μπρασίν, στην περιοχή του Ντονέτσκ, σκοτώθηκε ο μηχανοδηγός και ένας ακόμα υπάλληλος διακομίστηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Το τρένο επρόκειτο να παραλάβει κατοίκους που απομακρύνονταν από τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στο σταθμό Λάιμαν, μεταξύ των οποίων και 100 παιδιά.

Η εταιρεία λέει ότι «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια» για να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του τρένου, καθώς και οι πρόσφυγες στο σταθμό.

okkkk

Βόμβες και σε μοναστήρι

Στην ανατολική Ουκρανία, ένα «αιωνόβιο» ορθόδοξο μοναστήρι, υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από ρωσικό βομβαρδισμό, αγωνία για τον αριθμό των θυμάτων.

Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους μοναχοί, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με το BBC, στα κελάρια του μοναστηριού είχαν βρει καταφύγιο περίπου 520 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και 200 παιδιά. Το BBC επικαλείται για τις πληροφορίες αυτές την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Το Ukrinform, επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, μετέδωσε πως ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ. «Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η ανάρτηση.

Όπως αναφέρει ο Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 23:00 του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν.

{https://twitter.com/EuromaidanPress/status/1502782004328382464?s=20&t=ThmzcxTSBTKT4uWf8u7dog}

Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.

Χθες, Σάββατο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας αποκάλυψε ότι οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Χάρκοβο, έχουν λάβει ντολή να πυρβολούν αμάχους -ακόμα και παιδιά.

Η υπηρεσία ισχυρίζεται πως έχει υποκλέψει τηλεφωνήματα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της όπως αναφέρει ο λογαριασμός του Kyiv Independent στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταγράψει, από την περασμένη Τρίτη, τουλάχιστον 170 άτομα νεκρούς αμάχους στην περιοχή του Χάρκοβο της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.