Διεθνή

«Είπα στους Ουκρανούς αν δεν απολύσετε τον εισαγγελέα δεν σας δίνουμε το 1 δις»: Σάλος με δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν (βίντεο)

«Είπα στους Ουκρανούς αν δεν απολύσετε τον εισαγγελέα δεν σας δίνουμε το 1 δις»: Σάλος με δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν (βίντεο)
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο παλαιότερων δηλώσεων του προεδρου Μπάιντεν περί εκβιασμών στην ουκρανική ηγεσία

Οι δηλώσεις έγιναν πριν αναλάβει την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν και αναρτήθηκαν στο twitter με τον σκωπτικό τίτλο «Οι ΗΠΑ σεβάστηκαν την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να μιλά σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων και αναφέρεται σε περιστατικό που πρέπει να εκτυλίχθηκε τη διετία 2014 – 2016, κρίνοντας από τα ονόματα στα οποία αναφέρεται.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στους Πέτρο Ποροσένκο και Αρσένι Γιάτσενιουκ, πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας αντίστοιχα.

Ο Τζο Μπάιντεν μιλάει με απαξιωτικό τρόπο για τον εκβιασμό του στην ουκρανική ηγεσία, από την οποία ζήτησε να απολύσει τον γενικό εισαγγελέα προκειμένου... να της δοθεί εγγύηση δανείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Στο απόσπασμα ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει:

«Πήγα, υποθέτω, τη 12η ή 13η φορά στο Κίεβο και έπρεπε να ανακοινώσω ότι υπήρχε άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια εγγύηση δανείου και υπήρχε δέσμευση από τον Poroshenko και από τον Yatsenyuk ότι θα αναλάμβαναν δράση κατά του γενικού εισαγγελέα και δεν το έκαναν.

Ετσι βγήκα στη συνέντευξη Τύπου και είπα ότι δεν θα δώσω… δεν θα σας δώσουμε το δισεκατομμύριο δολάρια και είπαν ότι δεν έχετε καμία εξουσία! Δεν είσαι πρόεδρος! Ο πρόεδρος είπε… τηλεφώνησέ του! (γέλια από το ακροατήριο).

Είπα ότι σου λέω δεν παίρνεις το δισεκατομμύριο δολάρια, είπα ότι δεν παίρνεις το δισεκατομμύριο και θα φύγω από εδώ μέσα, νομίζω ότι ήταν 6 ώρες, είπα ότι θα φύγουμε σε έξι ώρες, αν ο εισαγγελέας δεν απολυθεί, δεν παίρνεις τα λεφτά!

Αντε, π… γιε! (γέλια από το ακροατήριο) Απολύθηκε! Και έβαλαν κάποιον που ήταν αξιόπιστος τότε!».