Διεθνή

Επίσημη αναγνώριση εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν μιλά για ποινικές διώξεις

Επίσημη αναγνώριση εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν μιλά για ποινικές διώξεις
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε κι επίσημα ότι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Την επίσημη δήλωση για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, θέτοντας στο τραπέζι το ζήτημα των ποινικών διώξεων εις βάρος της Ρωσίας.

Προ ημερών ο ίδιος ο Μπλίνκεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν είχαν εκφράσει την ίδια άποψη - αν και σε προσωπικό επίπεδο.

«Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι, με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες έως στιγμής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε μια προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και πηγές πληροφοριών. Όπως με κάθε φερόμενο έγκλημα, ένα δικαστήριο με δικαιοδοσία για το έγκλημα είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της ποινικής ενοχής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιράζεται τις πληροφορίες που συλλέγουμε με συμμάχους, εταίρους και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση. Δεσμευόμαστε να επιδιώκουμε τη λογοδοσία χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διώξεων».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις εις βάρος Ρώσων ολιγαρχών στις Συνόδους Κορυφής της Πέμπτης.