Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ παρουσία Μπάιντεν: Οι 27 δεν επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, τι αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων

(Φωτ.: EPA / OLIVIER HOSLET) (Φωτ.: EPA / OLIVIER HOSLET)
Ο διπλωματικός πυρετός που ξεκίνησε από νωρίς σήμερα στις Βρυξέλλες συνεχίζεται αλλά όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται να προκύψουν από τη Σύνοδο Κορυφής νέες κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Από το πρωί της Πέμπτης (24/3) έχουν γίνει διαδοχικές συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, της G7 και των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πηγάζει μέχρι τώρα είναι η αποφασιστικότητά των εταίρων για σκληρή και ενιαία στάση απέναντι στην εισβολή της Μόσχας.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ωστόσο, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις, που έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε Ρωσία και Λευκορωσία.

Πληροφορίες της ΕΡΤ για το προσχέδιο, αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο για την επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων σε συντονισμένο επίπεδο και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα.

Οι Ευρωπαίοι πάντως φαίνεται να καταλήγουν στη θέση ότι οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν περισσότερο τον αντίπαλο από ό,τι την ΕΕ που τις επιβάλλεις και μέχρι τώρα εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ξανά τη Μόσχα να μη χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο για υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, όμως δίνει βάρος στις ήδη υφιστάμενες και καλεί τις χώρες να διασφαλίσουν ότι αυτές τηρούνται όπως έχουν συμφωνηθεί, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, στη γνώση του οποίου περιήλθε έγγραφο του προχεδίου, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν «να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου» εν όψει του επόμενου χειμώνα και να συντονίσουν μέτρα για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου -κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αποθέματος με μη ρωσικό φυσικό αέριο.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα οι Financial Times αποκάλυψαν ότι υπάρχει έτοιμο ένα σχέδιο «μαμούθ» για μεταφορά έως και επιπλέον 15 δισ. κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη.

Οι «27» θα συζητήσουν το σχέδιο αυτό την Παρασκευή, όταν η ΕΕ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επιπλέον προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ για τους επόμενους δύο χειμώνες.