Διεθνή

Συμβιβασμός στη Σύνοδο Κορυφής των 27 - Μητσοτάκης: «Πετύχαμε ρητή αναφορά στο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου»

Συμβιβασμός στη Σύνοδο Κορυφής των 27 - Μητσοτάκης: «Πετύχαμε ρητή αναφορά στο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου»
«Πετύχαμε μετά από επιμονή τη ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στην πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής

Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00, καθώς επήλθε συμβιβασμός για την ενεργειακή πολιτική του «μπλοκ των 27».

«Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση για τα ζητήματα ενέργειας» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε πως συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά.

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για προτάσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις ανακοινώσεις ότι η Ευρώπη θα μπορεί να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, για αγορά. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε σχετικά.

Σημείωσε, δε, ότι πλέον υπάρχει καλύτερη κατανόηση για το πώς δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου και το γεγονός ότι έχει γίνει πεδίο κερδοσκοπίας.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις εντός του Συμβουλίου, ωστόσο η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαία μια συγκριμένη κατεύθυνση που να δίνει το στίγμα των προθέσεων και πως σε αυτό το πλαίσιο επέμεινε στην ανάγκη να ενταχθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η πρόταση για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Για τη διασύνδεση της τιμής αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι μέχρι τον Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι σημαντική και η πρόοδος που επιτυγχάνεται για τη μαζική προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου ενιαία από την Ευρώπη, στο πρότυπο της προμήθειας των εμβολίων κατά του κορονοϊού. 

Όπως επανέλαβε, η Ευρώπη θα συζητά με μεγάλους προμηθευτές αερίου για τις προμήθειες - μια πρόταση που θα ωριμάσει και την οποία στηρίζει και η Ελλάδα.

Συμβιβασμός μετά τη συνεδρίαση - «θρίλερ»

Σύμφωνα με το Politico, οι «27» κατέληξαν σε συμβιβασμό, έπειτα από την ένταση που προκλήθηκε νωρίτερα αναφορικά με τα αιτήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Διαφωνίες καταγράφηκαν νωρίτερα στη Σύνοδο Κορυφής για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, καθώς Βορράς Νότος προέβαλαν διαφορετικές αιτιάσεις για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε γίνει γνωστό χθες, έχει πλέον αλλάξει με μια νέα έκδοση του κειμένου να κυκλοφορεί, η οποία προσπαθεί να λάβει υπόψη όλες τις επιμέρους θέσεις.

Τα δύο στρατόπεδα που διαμορφώθηκαν είχαν πρωταγωγιστές από τη μία την Ισπανία και την Πορτογαλία και από την άλλη τη Γερμανία και την Ολλανδία.