Διεθνή

Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Ο Αμπράμοβιτς σε ρόλο... ειρηνοποιού, ο ρόλος του ολιγάρχη στις διαπραγματεύσεις

ΑΠΕ - ΜΠΕ ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, ένα πρόσωπο που χαμογελούσε καθώς ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις ξεχώριζε και δεν ήταν άλλος από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο τιμωρημένος δισεκατομμυριούχος δεν είναι επίσημα μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα παρασκήνια, πετώντας μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Κωνσταντινούπολης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Περαιτέρω ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιζε ο Αμπράμοβιτς και τον λόγο, τέθηκαν τη Δευτέρα, όταν η Wall Street Journal και η ερευνητική οργάνωση Bellingcat ισχυρίστηκαν ότι ο Αμπράμοβιτς και ένας Ουκρανός βουλευτής ήταν μεταξύ των τριών ανθρώπων που αρρώστησαν με συμπτώματα που συνάδουν με χημική δηλητηρίαση, κατά τη διάρκεια ενός γύρου διαπραγματεύσεων στο Κίεβο στις αρχές Μαρτίου.

Πηγή επιβεβαίωσε στον Guardian ότι ο Αμπράμοβιτς αρρώστησε μετά τη συνάντηση και έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες, «αλλά σύντομα ανάρρωσε και ήταν σε θέση να συμμετάσχει σε επόμενους γύρους διαπραγματεύσεων».

Η είδηση της υποτιθέμενης δηλητηρίασης αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Σε μια σπάνια περίπτωση που η Ουάσινγκτον και η Μόσχα συμφωνούν σε κάτι κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, και οι δύο πρωτεύουσες έδωσαν μηνύματα ότι δεν πιστεύουν την ιστορία της δηλητηρίασης.

«Οι πληροφορίες υποδηλώνουν σε μεγάλο βαθμό ότι επρόκειτο για περιβαλλοντική ενέργεια και όχι δηλητηρίαση», δήλωσε τη Δευτέρα Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Την Τρίτη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόσθεσε τη δική του διάψευση: «Είναι μέρος του πληροφοριακού πανικού, μέρος του πληροφοριακού σαμποτάζ, του πληροφοριακού πολέμου. Αυτές οι αναφορές δεν είναι αληθινές ... είναι απαραίτητο να φιλτράρεται έντονα η ροή των πληροφοριών».

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε ότι πρέπει «να ακολουθούμε μόνο τις επίσημες πληροφορίες».

Ο Christo Grozev, του Bellingcat, δήλωσε ότι στέκεται στους ισχυρισμούς. «Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε, αλλά κάτι συνέβη».

Ο Grozev έχει ιστορικό στην αποκάλυψη προσπαθειών δηλητηρίασης, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού της ρωσικής ομάδας δολοφονίας που φέρεται να δηλητηρίασε τον επικριτή του Κρεμλίνου Alexei Navalny το 2020 και είπε ότι σύντομα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό.

Εκτός από τους ισχυρισμούς περί δηλητηρίασης, η εμφάνιση του ολιγάρχη που δεν θέλει να πάρει δημοσιότητα στο επίκεντρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εξέπληξε πολλούς.

Τα τελευταία χρόνια, ο Αμπράμοβιτς έχει τοποθετηθεί ως κάποιος που έχει αποσυρθεί από τη σκληρή επιχειρηματική ζωή και δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Είναι γνωστός για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών σκοπών και γενικά για την ζωή του. Παρόλο που μερικές φορές μπορεί να τον δει κανείς σε γκαλερί τέχνης, θέατρα ή εστιατόρια της Μόσχας, ο πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι απεχθάνεται τη δημοσιότητα και δεν δίνει συνεντεύξεις.

Οι πληροφορίες σχετικά με τον πλούτο και τον τρόπο ζωής του Αμπράμοβιτς προέρχονται από δικαστικές υποθέσεις, ιδίως από μια «μάχη» του 2012 στα δικαστήρια του Λονδίνου με τον πρώην «ευεργέτη» του Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Αμπράμοβιτς του απέσπασε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, αναγκάζοντάς τον να πουλήσει το μερίδιό του στην πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft σε μειωμένη τιμή. Ο δικαστής έκρινε υπέρ του Αμπράμοβιτς.

Ο Αμπράμοβιτς άσκησε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση στο Λονδίνο κατά της δημοσιογράφου Κάθριν Μπέλτον, αφού αμφισβήτησε διάφορους ισχυρισμούς στο βιβλίο της Μπέλτον «Οι άνθρωποι του Πούτιν», μεταξύ των οποίων ότι αγόρασε την Τσέλσι κατόπιν αιτήματος του Πούτιν. Ο Αμπράμοβιτς συμβιβάστηκε με την Μπέλτον, αφού ο εκδότης της συμφώνησε ότι το βιβλίο θα αναγνώριζε ότι αυτό δεν αποτελούσε δήλωση γεγονότων.

Στη δικαστική υπόθεση, οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι «ο Αμπράμοβιτς είναι κάποιος που απέχει από τον Πούτιν», κάτι που έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την ξαφνική εμφάνισή του ως απεσταλμένου.

Πηγή στην ουκρανική αντιπροσωπεία δήλωσε στο Ukrayinska Pravda ότι ο Αμπράμοβιτς είχε τοποθετηθεί ως ουδέτερος μεσάζων και ο κύριος ρόλος του ήταν «να μεταφέρει τη θέση μας στο αφεντικό τους με ανθρώπινη γλώσσα», όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Alexander Rodnyansky, οικονομικός σύμβουλος του Zelenskiy, δήλωσε στον Guardian ότι ο Abramovich είχε έρθει ως μεσάζων από τον πατέρα του, έναν Ουκρανό παραγωγό ταινιών που γνωρίζει καλά τον δισεκατομμυριούχο.

Στο Κίεβο, ο Αμπράμοβιτς θεωρείται, τουλάχιστον, ένας σοβαρός συνομιλητής με τον Πούτιν. Η επίσημη διαπραγματευτική ομάδα της Ρωσίας αποτελείται κυρίως από αξιωματούχους δεύτερης βαθμίδας που δεν θεωρούνται σημαίνοντες, οπότε ο Πούτιν μπορεί να επέλεξε τον Αμπράμοβιτς ως έναν πιο σοβαρό συνομιλητή για να τον στείλει στους Ουκρανούς.

«Ο Πούτιν ψάχνει για πίσω διαύλους. Δεν πιστεύει σε τίποτα που είναι ανοιχτό. Όλα πρέπει να είναι λίγο συνωμοτικά», δήλωσε η βετεράνος Ρωσίδα δημοσιογράφος Ευγενία Άλμπατς.

Μια πηγή στη Μόσχα ανέφερε ότι ο Αμπράμοβιτς είχε δύο προσωπικές συναντήσεις με τον Ζελένσκι στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, ισχυρισμοί που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την ουκρανική πλευρά. Μετά την επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμπράμοβιτς αρρώστησε, επέστρεψε και πάλι για άλλο ένα ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε η πηγή.

Ο Zelenskiy, σε συνέντευξή του σε Ρώσους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ότι ο Abramovich ήταν ένας από έναν αριθμό Ρώσων ολιγαρχών που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του προσφέροντάς του να επενδύσουν στην ουκρανική οικονομία.

«Λάβαμε μηνύματα από αυτόν και από αρκετούς άλλους επιχειρηματίες που έλεγαν "ας βοηθήσουμε κάπως, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι"», δήλωσε ο Zelenskiy και τόνισε ότι ο Αμπράμοβιτς είχε εμπλακεί σε ανεπιτυχείς συζητήσεις για την οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Αμπράμοβιτς στο Κίεβο ή στις δικές του υποτιθέμενες συναντήσεις με τον ολιγάρχη.

Ο Άλμπατς είπε ότι οι προσφορές του Αμπράμοβιτς και άλλων Ρώσων επιχειρηματιών να βοηθήσουν την Ουκρανία θα μπορούσαν να προέρχονται από τον τρόμο για τον πόλεμο και από το προσωπικό συμφέρον και την επιθυμία να αποφευχθούν οι ακρωτηριαστικές δυτικές κυρώσεις.

«Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν τις βίλες τους, τα γιοτ τους, αλλά και να βρεθούν στη σωστή πλευρά του αγώνα. Κάποιοι από αυτούς τουλάχιστον είναι τρομοκρατημένοι. Γνωρίζω κάποιους που δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι συνέβη. Έπειτα υπάρχουν κάποιοι που απλά ανησυχούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις καθαρίστριες τους».

Πάντως, πολλοί είναι επιφυλακτικοί για τη μετενσάρκωση του Αμπράμοβιτς ως ειρηνοποιού. «Πώς είναι δυνατόν να έχουν ξεχάσει ποιος είναι αυτός; Είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του καθεστώτος Πούτιν», δήλωσε η Μαρία Πέβτσιχ, στενή συνεργάτιδα του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Ναβάλνι και επικεφαλής των ερευνών του Ιδρύματός του για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Pevchikh δήλωσε ότι δεν πιστεύει την ιδέα ότι ο Abramovich θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος παράγοντας στις συνομιλίες. «Είμαι 100% σίγουρη ότι αυτό ήταν απόλυτα συντονισμένο με το Κρεμλίνο. Όταν είσαι μαριονέτα του Πούτιν για 22 χρόνια δεν γίνεσαι ξαφνικά αποστάτης», δήλωσε.