Διεθνή

Σφυροκόπημα των Ρώσων στην Ουκρανία και εισβολή στο Αζοφστάλ - Κατάπαυση πυρός για να απομακρυνθούν οι άμαχοι ανακοίνωσε η Μόσχα

Σφυροκόπημα των Ρώσων στην Ουκρανία και εισβολή στο Αζοφστάλ - Κατάπαυση πυρός για να απομακρυνθούν οι άμαχοι ανακοίνωσε η Μόσχα
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ρώσων στην ουκρανική επικράτεια - Εισβολή στο Αζοφστάλ καταγγέλλει το Κίεβο, για χτυπήματα σε αμάχους κάνει λόγο το Λονδίνο - Η Μόσχα ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο της Μαριούπολης για να απομακρυνθούν άμαχοι.

Καταγγέλλοντας πως η Δύση «έχει γεμίσει την Ουκρανία με όπλα», το Κρεμλίνο βομβάρδισε την Τετάρτη σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλους στόχους εφοδιασμού σε ολόκληρη τη χώρα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συμφωνήσει το έκτο πακέτο κυρώσεων, με την Κομισιόν να προτείνει το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι χρησιμοποίησε πυραύλους που εκτοξεύονται από θάλασσα και αέρα για να καταστρέψει εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη την Ουκρανία, ενώ το πυροβολικό και τα αεροσκάφη έπληξαν επίσης αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «καταφεύγει στην τακτική της τρομοκρατίας των πυραύλων προκειμένου να σκορπίσει φόβο στην Ουκρανία».

Εισβολή Ρώσων στο Αζοφστάλ καταγγέλλει το Κίεβο

Την ίδια ώρα, σφοδρές μάχες μαίνονταν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το οποίο αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην κατεστραμμένη πλέον πόλη.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε, μάλιστα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Νταβίντ Αραχάμια, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty, «οι απόπειρες κατάληψης του εργοστασίου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα», ενώ «οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στον χώρο του Αζοφστάλ».

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Reuters, αλλά διέψευσε Ρώσος αξιωματούχος σύμφωνα με το Associated Press.

«Η Μόσχα προσπαθεί να παρεμποδίσει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας»

Η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, όπως κτίρια κατοικιών και κόμβους μεταφορών, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της χώρας, υποστηρίζει από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Στην τακτική ενημέρωση των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Βρετανία ανέφερε ότι παρά τις χερσαίες επιχειρήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, οι πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα αφού η Μόσχα προσπαθεί να παρεμποδίσει τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας.

«Καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις παραπαίουν, εξακολουθούν τα πλήγματα σε μη στρατιωτικούς στόχους όπως σε σχολεία, νοσοκομεία, κτίρια κατοικιών και μεταφορικούς κόμβους, κάτι που υποδηλώνει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να στοχοθετεί πολιτικές υποδομές σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την ουκρανική αποφασιστικότητα», αναφέρει το Λονδίνο σε μια ανάρτηση στο Twitter.

«Η συνεχιζόμενη στοχοθέτηση πόλεων, όπως της Οδησσού, της Χερσώνας και της Μαριούπολης, υπογραμμίζει την επιθυμία (των Ρώσων) να ελέγξουν πλήρως την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που θα τους επέτρεπε να ελέγχουν τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας της Ουκρανίας, επηρεάζοντας την οικονομία της», πρόσθεσε το βρετανικό υπουργείο.

Η Μόσχα ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν άμαχοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε απόψε ότι οι δυνάμεις της θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal, στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τρεις ημέρες από αύριο, Πέμπτη, ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι.

"Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08.00 έως τις 18.00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal προκειμένου ν' απομακρυνθούν άμαχοι" δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να "σωθούν" οι τραυματίες που βρίσκονται στον χώρο της χαλυβουργίας Azovstal, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

"Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε", δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές των εγκαταστάσεων αυτών.

Ο ΟΗΕ συμμετείχε ήδη την Κυριακή στην οργάνωση της επιχείρησης απομάκρυνσης σχεδόν 100 αμάχων που είχαν παγιδευτεί στο Azovstal μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτό τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο στρατηγικό λιμάνι, το οποίο ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις.