Διεθνή

Καλιφόρνια: Πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη, στάχτη χιλιάδες στρέμματα, εκκενώνονται μεγάλες περιοχές (βίντεο)

Καλιφόρνια: Πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη, στάχτη χιλιάδες στρέμματα, εκκενώνονται μεγάλες περιοχές (βίντεο) Φωτογραφία: EPA/PETER DA SILVA
Μια πυρκαγιά, που μαίνεται για τρίτη ημέρα στην κομητεία Μαριπόζα της κεντρικής Καλιφόρνιας, έξω από το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτε, έχει κάψει περισσότερα από 14.000 στρέμματα και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν αγροτικές κοινότητες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε την Παρασκευή στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα κοντά στη μικρή κοινότητα Μιντπάινς, περίπου 9 μίλια βορειοανατολικά της έδρας της κομητείας, της πόλης Μαριπόζα, δήλωσαν οι πυροσβεστικές αρχές της πολιτείας.

Η φωτιά με την ονομασία «Oak» απλώθηκε σε 26,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το τμήμα δασοκομίας και πυροπροστασίας της Καλιφόρνια, γνωστό ως CalFire.

Εντολές εκκένωσης τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο για περισσότερους από 6.000 ανθρώπους που ζουν σε μια έκταση πολλών μιλίων, στην αραιοκατοικημένη αγροτική περιοχή, δήλωσε ο Ντάνιελ Πάτερσον, εκπρόσωπος του εθνικού δάσους της Σιέρα.

Είχε διακοπεί το ρεύμα σε περισσότερα από 2.000 σπίτια και επιχειρήσεις. 

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο ενώ τμήμα της Καλιφόρνιας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τη φωτιά, μαζί με ελικόπτερα, αεροσκάφη και μπουλντόζες.

Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες όπως τον ζεστό καιρό, τη χαμηλή υγρασία και την ξηρή βλάστηση που προκλήθηκε από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, όπως επισήμανε ο Πάτερσον.

Οι δορυφορικές εικόνες της NASA δείχνουν ένα μεγάλο σύννεφο καπνού πάνω από το πάρκο, περίπου 280 μίλια βόρεια του Λος Άντζελες στα βουνά Σιέρα Νεβάδα.

{https://www.youtube.com/watch?v=JAHdctVYB9M}