Διεθνή

Δημοκρατικός γερουσιαστής απειλεί να παγώσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

Φωτογραφία: Pexels Φωτογραφία: Pexels
Οι ΗΠΑ πρέπει να παγώσουν άμεσα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων, αλλά και της συνεργασίας ασφάλειας.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κάλεσε χθες για το πάγωμα της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, ενώ κατηγόρησε το βασίλειο ότι βοηθάει στην συγκάλυψη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, μετά από την ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ+ την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή του.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να παγώσουν άμεσα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας μας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων, αλλά και της συνεργασίας ασφάλειας, εκτός των απολύτως απαραίτητων συστημάτων για την υπεράσπιση του προσωπικού των ΗΠΑ και των αμερικανικών συμφερόντων», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Μπομπ Μενέντεζ.

«Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεν θα δώσω το πράσινο φως σε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ριάντ, μέχρι το βασίλειο να επανεκτιμήσει τη θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκετά ως εδώ», τόνισε ο Μενέντεζ.

Η αντίδραση του Κογκρέσου κατά της Σαουδικής Αραβίας κλιμακώθηκε απότομα τη Δευτέρα καθώς ένας ισχυρός Δημοκρατικός γερουσιαστής απείλησε να παγώσει τις πωλήσεις όπλων και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με το βασίλειο μετά την απόφασή του να στηρίξει τη Ρωσία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη guardian, ο θυμός της Ουάσιγκτον με τους Σαουδάραβες συμμάχους της έχει ενταθεί μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ της περασμένης εβδομάδας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, κάτι που θεωρήθηκε ελαφρύ για την κυβέρνηση Μπάιντεν εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές και σημαντική ώθηση για τη Ρωσία.