Διεθνή

H πρώτη χώρα που θα φορολογήσει τα... αέρια των ζώων είναι γεγονός

H πρώτη χώρα που θα φορολογήσει τα... αέρια των ζώων είναι γεγονός Φωτογραφία: Pixabay
Τα ζώα παράγουν μεθάνιο που απελευθερώνεται μέσω των αερίων από το γαστρεντερικό τους σύστημα, αλλά και υποξείδιο του αζώτου που απελευθερώνεται από τα ούρα τους.

Η Νέα Ζηλανδία παρουσίασε την Τρίτη ένα σχέδιο για τη φορολόγηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ζώα κτηνοτροφίας σε μια μάλλον... αμφιλεγόμενη πρόταση που έρχεται να δώσει μια πρόσθετη λύση στην κλιματική κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Άρντερν, ανακοίνωσε τον φόρο που θα είναι ο πρώτος του είδους στον κόσμο, υπογραμμίζοντας πως θα μείωνε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη γεωργία, ενώ θα έκανε τις σοδειές πιο βιώσιμες.

Σημειώνεται πως ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Νέας Ζηλανδίας είναι τα αέρια που εκπέμπονται από τις 6,2 εκατομμύρια αγελάδες της χώρας.

Με βάση το σχέδιο, οι κτηνοτρόφοι θα πληρώνουν φόρο για τις εκπομπές αερίων των ζώων τους, ενώ προβλέπεται πως θα πρέπει να μπορούν να αναπληρώσουν το κόστος χρεώνοντας περισσότερο για τα φιλικά προς το κλίμα προϊόντα.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να ολοκληρώσει την πρόταση μέχρι τον επόμενο χρόνο, με σκοπό να επιβάλλει τον φόρο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πηγή: Euronews