Διεθνή

«Δεν θα πετύχετε αν δεν αντέχετε να κάνετε λάθος», τέσσερα tips από έναν δισεκατομμυριούχο

«Δεν θα πετύχετε αν δεν αντέχετε να κάνετε λάθος», τέσσερα tips από έναν δισεκατομμυριούχο Φωτογραφία: twitter
Ο δισεκατομμυριούχο,ς Ρέι Ντάλιο, μιλάει για τα τέσσερα «πράγματα» που πρέπει να ακολουθήσεις, αν θέλεις να γίνεις δισεκατομμυριούχος.

Την Τρίτη, ο δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο, 73 ετών, παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως ένας από τους τρεις συνδιευθυντές επενδύσεων στην Bridgewater Associates, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα hedge funds στον κόσμο.

Θα παραμείνει στην εταιρεία με την ιδιότητα του καθοδηγητή, έναν ρόλο που έχει καλλιεργήσει δημόσια όλα αυτά τα χρόνια ως συγγραφέας πολλών εκπαιδευτικών βιβλίων για συμβουλές σταδιοδρομίας και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του μπεστ σέλερ του 2017 «Αρχές: Ζωή & Εργασία».

Υπό το πρίσμα της μακροχρόνιας θητείας του στην εταιρεία που ίδρυσε, ακολουθεί μια αναδρομή σε τέσσερις συμβουλές που υιοθέτησε ο Dalio κατά τη διάρκεια της πενταετούς καριέρας του, όπως κοινοποιήθηκε στο "Principles".

Εξασκηθείτε στη ριζοσπαστική ανοιχτή σκέψη

Για να είσαι επιτυχημένος στη δουλειά σου, πρέπει να είσαι καλός στη λήψη αποφάσεων, και αυτό απαιτεί ριζοσπαστικό ανοιχτό μυαλό, γράφει ο Dalio.

Το ριζοσπαστικό ανοιχτό μυαλό είναι η ικανότητα να αναλύεις διαφορετικές απόψεις χωρίς να αφήνεις τον εγωισμό σου να σταθεί εμπόδιο.

Πριν πάρετε μια απόφαση, θα πρέπει πάντα να αφήνετε το ενδεχόμενο να κάνετε λάθος, γράφει. Στην πραγματικότητα, ο Dalio αναζητά άτομα που μπορεί να διαφωνήσουν μαζί του, ώστε να κατανοήσει το σκεπτικό τους. Μόνο αφού έχει εξετάσει όλες τις απόψεις και τις σχετικές πληροφορίες παίρνει μια απόφαση.

«Όσο πιο ανοιχτόμυαλος είσαι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εξαπατήσεις τον εαυτό σου – και τόσο πιο πιθανό είναι οι άλλοι να σου δώσουν ειλικρινή ανατροφοδότηση», γράφει.

Εργαστείτε σε μια «αξιοκρατία ιδεών»

Οι πιο ικανοποιητικοί χώροι εργασίας είναι οι «ιδεολογικές αξιοκρατίες», γράφει ο Dalio. Είναι περιβάλλοντα όπου κερδίζουν οι καλύτερες ιδέες, από ποιον κι αν προέρχονται.

«Οι πιο ουσιαστικές σχέσεις επιτυγχάνονται όταν εσείς και οι άλλοι μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά ο ένας στον άλλο για όλα όσα είναι σημαντικά, να μάθετε μαζί και να κατανοήσετε την ανάγκη να λογοδοτείτε ο ένας τον άλλον για να είστε όσο καλύτεροι μπορείτε», γράφει.

Για να λειτουργήσει μια «αξιοκρατία ιδεών», οι εσωτερικές διαφωνίες πρέπει να είναι εποικοδομητικές και με σεβασμό. Δεν πρέπει να είστε ανέντιμοι ή κακοπροαίρετοι με τους συναδέλφους σας.

«Όλοι στην αξιοκρατία της ιδέας πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και να σέβονται τη διαδικασία», γράφει ο Dalio. «Δεν είναι ποτέ αποδεκτό να εκνευρίζεσαι αν η αξιοκρατία της ιδέας δεν παράγει την απόφαση που ήθελες προσωπικά».

Προσοχή στους «γρήγορους ομιλητές»

«Οι γρήγοροι ομιλητές είναι άνθρωποι που λένε με ειλικρίνεια και βεβαιότητα τα πράγματα πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αξιολογηθούν ως ένας τρόπος να ωθήσουν την ατζέντα τους πέρα ​​από την εξέταση ή τις αντιρρήσεις άλλων ανθρώπων», γράφει ο Dalio.

Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να εκφοβιστεί από αυτούς τους ανθρώπους, λέει ο Dalio. Έχετε την «ευθύνη να κατανοήσετε τα πράγματα» για τον εαυτό σας, αντί να προσποιείστε ότι καταλαβαίνετε τι μπορεί να λέει ένας γρήγορος ομιλητής.

«Αν νιώθετε πίεση, πείτε κάτι σαν, «Συγγνώμη που είμαι ηλίθιος, αλλά θα χρειαστεί να σας επιβραδύνω για να μπορώ να καταλάβω τι λέτε», γράφει ο Dalio. «Τότε κάντε τις ερωτήσεις σας. Ολα τους."

 Μάθετε από τα λάθη σας

«Ολοι κάνουν λάθη. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι μαθαίνουν από αυτά και οι αποτυχημένοι όχι», γράφει ο Dalio.

«Τα οδυνηρά λάθη μου με μετατόπισαν από την άποψη του «Ξέρω ότι έχω δίκιο» στο «Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω δίκιο;» Μου έδωσαν την ταπεινότητα που χρειαζόμουν για να ισορροπήσω το θράσος μου».

Ακόμη και όταν είναι δύσκολο, είναι σημαντικό να πιέσετε τον εαυτό σας να μάθει. «Αν δεν μπορείς να ανεχτείς να κάνεις λάθος, δεν θα μεγαλώσεις, θα κάνεις τον εαυτό σου και όλους τους γύρω σου δυστυχισμένους».