Διεθνή

Ο Ερντογάν κηρύσσει 3μηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες, ζητά από τους πολίτες να κάνουν δωρεές

Ο Ερντογάν κηρύσσει 3μηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες, ζητά από τους πολίτες να κάνουν δωρεές Φωτογραφία: ΑΠΕ
«Κόκκινο Συναγερμό» σήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο αριθμός των νεκρών από μια σειρά μεγάλων σεισμών στο νότο και στη γειτονική Συρία έφτασε τους 5.000.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στο Κρατικό Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών σχετικά με τον σεισμό στο Καχραμανμαράς, είπε:

«Δηλώνουμε 10 πόλεις όπου σημειώθηκε ο σεισμός ως ζώνες καταστροφής αποτελεσματικές στη γενική ζωή. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και οι επακόλουθες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της εξουσιοδότησης που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος. Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες της Προεδρίας και της Βουλής σχετικά με αυτήν την απόφαση, η οποία θα καλύψει 10 επαρχίες όπου σημειώθηκε ο σεισμός και θα διαρκέσει τρεις μήνες».

«Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Προσπαθούν να στρέψουν το λαό εναντίον μας με ψευδείς ειδήσεις και διαστρεβλώσεις. Η ημέρα δεν είναι η ημέρα για συζήτηση».

FoTKeh6WABE76pc

Σε δήλωση που έκανε στο Κρατικό Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών, ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο που θέλουν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών του σεισμού να κάνουν δωρεές στους λογαριασμούς της Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) και είπε: Δεν θα χρεωθεί προμήθεια για μεταφορές που γίνονται σε λογαριασμούς τουρκικής λίρας και ξένου νομίσματος.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία την Δευτέρα (06/02), εβδομήντα χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Επιπρόσθετα ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ξενοδοχεία στην Αττάλεια για να στεγάσει προσωρινά τους ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς, όπως μετέδωσε το Reuters.

Την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, σείεται η χώρα. Με τον ίδιο να κηρρύσει τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε δέκα επαρχίες έως και μια εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο δεν «απουσιάζουν» οι αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τα «τρολ» της αντιπολίτευσης.

Ανεπαρκής η κυβέρνηση Ερντογάν (;)

Η πρώτη νύχτα του διπλού σεισμού του Καχραμανμάρας ήταν πολύ δύσκολη για τους σεισμοπαθείς που δεν μπόρεσαν να λάβουν καμία ή ακόμα και ανεπαρκή βοήθεια. Υπάρχει ένας σκληρός αγώνας ενάντια στο χρόνο και το κρύο.

Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην προσέγγιση των σεισμοπλήκτων, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για όσα συμβαίνουν, και μάλιστα παίρνει τα εύσημα γι' αυτά, αποτελούν αντικείμενο αυξανόμενης κριτικής, όπως αναφέρει το yetkinreport.

Οι αντιδράσεις των θυμάτων του σεισμού και των συγγενών τους, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα έξω στο κρύο του χειμώνα, επηρεάζοντας περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες σε 10 επαρχίες, κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης.

Η AFAD, η οποία σπεύδει να βοηθήσει κάθε περιοχή καταστροφής στον κόσμο, ήταν ανεπαρκής μπροστά στην καταστροφή στην Τουρκία. Δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay ανέλαβε τον συντονισμό του σεισμού.

Είναι γεγονός ότι η ένταση του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης γεγονός ότι το Κόμμα ΑΚ, το οποίο ήρθε στην εξουσία το 2002 αφού διαπιστώθηκε πόσο απροετοίμαστο και ανεπαρκές ήταν το κράτος υπό τον συνασπισμό DSP-MHP-ANAP στον σεισμό του Gölcük το 1999, πήρε πίσω τα μέτρα που είχε λάβει τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του για την αντιμετώπιση του σεισμού. Το πιο προφανές παράδειγμα είναι η χορήγηση οικοδομικών αδειών σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν εκφράσει τις αντιδράσεις τους, εν μέρει επειδή φοβούνται μήπως κατηγορηθούν από το κόμμα ΑΚ ότι παίζουν πολιτική πάνω στην καταστροφή και τις «πληγές» των πολιτών.

Οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπάτι, όπως «Όλα είναι υπό έλεγχο, όσοι πέθαναν πέθαναν, το πρόβλημα είναι στις ψεύτικες ειδήσεις» εξοργίζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε θλίψη και πένθος.

Κρατούμενοι φυλακών ως εθελοντές διασώστες

Οι μεταλλωρύχοι - ειδικοί εκσκαφών - θέλουν να συμμετέχουν στην απομάκρυνση των συντριμμιών σε εθελοντική βάση. Ο Selahattin Demirtaş πρότεινε χθες ότι οι κρατούμενοι στις φυλακές θα πρέπει να συμμετέχουν εθελοντικά στην απομάκρυνση των συντριμμιών. Αλλά το υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν, το οποίο διστάζει ακόμη και να χρησιμοποιήσει τον στρατό, την πιο πειθαρχημένη και οργανωμένη δύναμη που διαθέτει, φαίνεται να μην μπορεί να λάβει αποφάσεις.