Διεθνή

Φεστιβάλ «θανάτου»: Η στιγμή που ένοπλοι της Χαμάς πυροβολούν Ισραηλινούς - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Φεστιβάλ «θανάτου»: Η στιγμή που ένοπλοι της Χαμάς πυροβολούν Ισραηλινούς - Συγκλονιστικές μαρτυρίες Φωτογραφία: youtube.com
Οι ένοπλοι πυροβολούσαν αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ενώ πολλοί παρευρισκόμενοι πιάστηκαν όμηροι, όπως φαίνεται και σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για εβδομάδες, ενθουσιασμένοι Ισραηλινοί μουσικόφιλοι περίμεναν με ανυπομονησία το φεστιβάλ Supernova, που διοργανώνεται στην έρημο του νότιου Ισραήλ για να συμπέσει με την εβραϊκή γιορτή Sukkot.

«Ήρθε η ώρα που όλη η οικογένεια πρόκειται να ξαναβρεθεί μαζί»

«Ήρθε η ώρα που όλη η οικογένεια πρόκειται να ξαναβρεθεί μαζί», έγραψαν οι διοργανωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την έναρξή του.

Λίγες ώρες αργότερα, οι σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον κατακλυστεί από ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν αγαπημένα τους πρόσωπα, αφού Παλαιστίνιοι μαχητές εισέβαλαν στο φεστιβάλ.

Περισσότερα από 260 πτώματα φέρεται να έχουν ανασυρθεί από τον χώρο του φεστιβάλ, σύμφωνα με την υπηρεσία διάσωσης Zaka.

Μάρτυρας που βρισκόταν στο φεστιβάλ, ο Ορτέλ, δήλωσε ότι το πρώτο σημάδι στο ότι κάτι δεν πάει καλά ήταν η στιγμή που ήχησαν σειρήνες -περίπου τα ξημερώματα- προειδοποιώντας για ρουκέτες. 

«Έκλεισαν το ρεύμα και ξαφνικά από το πουθενά μπήκαν μέσα [οι μαχητές] με όπλα, ανοίγοντας πυρ προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε στο ισραηλινό κανάλι 12.

«Πενήντα τρομοκράτες έφτασαν με βαν, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές», είπε.

Ο κόσμος προσπάθησε να φύγει από τον χώρο τρέχοντας στην άμμο και μπαίνοντας στα αυτοκίνητά - αλλά οι παρευρισκόμενοι στο πάρτι είπαν ότι υπήρχαν τζιπ γεμάτα με ενόπλους, που πυροβολούσαν τα αυτοκίνητα.

{https://youtu.be/cZ83Q7tM4A0}

«Είδα πτώματα να πετιούνται γύρω γύρω»

Η Esther Borochov δήλωσε στο Reuters ότι προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σημείο όταν το όχημά της εμβολίστηκε.

Είδε έναν νεαρό άνδρα να οδηγεί ένα άλλο αυτοκίνητο, ο οποίος της είπε να μπει μέσα. Η Esther είπε ότι έκανε τη νεκρή μέχρι που διασώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν μπορούσα να κουνήσω τα πόδια μου», δήλωσε στο Reuters από το νοσοκομείο. «Ήρθαν στρατιώτες και μας πήραν μακριά στους θάμνους».

«Έβαλα το τηλέφωνο στη σίγαση και μετά άρχισα να σέρνομαι».

«Τέσσερις-πέντε ώρες μιας ταινίας τρόμου...»

Ένας άλλος μάρτυρας δήλωσε στο Κανάλι 12 ότι ήταν σαν να παρακολουθούσε «τέσσερις-πέντε ώρες μιας ταινίας τρόμου... Τρέχαμε σαν τρελοί, ήταν απλά τρελό».

«Ήταν μια σφαγή», δήλωσε ο Yaniv, γιατρός που κλήθηκε στο σημείο όπου έλαβε χώρα το φεστιβάλ.

Είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan News: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Ήταν μια προγραμματισμένη ενέδρα. Καθώς οι άνθρωποι έβγαιναν από τις εξόδους κινδύνου, ομάδες τρομοκρατών τους περίμεναν εκεί και άρχισαν να τους σκοτώνουν.

Υπήρχαν 3.000 άνθρωποι στην εκδήλωση, οπότε μάλλον το ήξεραν. Είχαν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες».

{https://www.youtube.com/watch?v=G2NxoGNXVq8}

«Η φίλη μου έστελνε μηνύματα ενώ κρυβόταν»

Ο φίλος της Noa, Amit Parpara, δήλωσε στο BBC ότι του έστελνε μηνύματα καθώς κρυβόταν.

«Γύρω στις 8:30 ήταν το τελευταίο μήνυμα που πήρα από εκείνη», είπε. Ο Amit είδε αργότερα ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαινόταν αιχμάλωτη.

«Την δείχνει πάνω σε μια μοτοσικλέτα, να την παίρνουν μακριά. Μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα τον τρόμο της να πηγαίνει στη Λωρίδα της Γάζας».

{https://www.youtube.com/watch?v=FzQrOVWgzsM}

«Σε αγαπώ" και "Λυπάμαι»

Οι γονείς του 23χρονου Αμερικανοϊσραηλινού, Hersh Golberg-Polin, αναζητούν επίσης τον γιο τους, ο οποίος βρισκόταν εκεί αφού γιόρτασε τα γενέθλιά του.

Είπαν στην Jerusalem Post ότι έλαβαν δύο σύντομα μηνύματα από αυτόν το πρωί του Σαββάτου που έγραφαν: "Σε αγαπώ" και "Λυπάμαι".

Τουλάχιστον 600 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων μαχητών συνεχίζονται και το Ισραήλ έχει εξαπολύσει κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα. Οι επιδρομές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 413 ανθρώπους, λένε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.