Διεθνή

Ιράν για Ισραήλ: Φιλάμε τα χέρια όσων σχεδίασαν την επίθεση κατά του σιωνιστικού καθεστώτος

Ιράν για Ισραήλ: Φιλάμε τα χέρια όσων σχεδίασαν την επίθεση κατά του σιωνιστικού καθεστώτος Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αρνήθηκε την ιρανική ανάμειξη στις πολύνεκρες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με το Reuters, είπε:

«Φιλάμε τα χέρια εκείνων που σχεδίασαν την επίθεση κατά του σιωνιστικού καθεστώτος».

«Καταστράφηκαν ορισμένες κρίσιμες δομές στο Ισραήλ, οι οποίες δεν θα επισκευαστούν εύκολα», δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Οι ίδιες οι ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος ευθύνονται για αυτή την καταστροφή».

Χαμάς και Ιράν, οι μακροχρόνιοι σύμμαχοι

Η Τεχεράνη, η οποία επαίνεσε την επίθεση, αρνήθηκε τη συμμετοχή της.

Συγκεκριμένα, η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε την επίθεση «αυτόνομη και προσανατολισμένη με τα νόμιμα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού».

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τη σχέση του Ιράν με την επίθεση στο Ισραήλ

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζον Φάινερ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ιράν είναι «σε μεγάλο βαθμό συνένοχο» στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ».

Ιράν, Χαμάς και Τζιχάντ

Ωστόσο, η σχέση του Ιράν με τη Χαμάς αλλά και τους παλαιστίνιους (στρατιωτικούς) εταίρους της, την Ισλαμική Τζιχάντ, κρατά... γερά!

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ - μια στρατιωτική ομάδα με έδρα τη Γάζα, η οποία είναι μικρότερη από τη Χαμάς αλλά αποτελεί σημαντική μαχητική δύναμη στον παράκτιο θύλακα - διατηρεί μια χρόνια φιλία με την Τεχεράνη.

Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, είχε μια πιο διφορούμενη σχέση με το Ιράν, διότι ήταν αντίθετη με την υποστήριξή στον δικτάτορα πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Τελικά στράφηκε προς την Τεχεράνη και επικοινωνεί ανοιχτά με το Ιράν και τους παραστρατιωτικούς συμμάχους του.

Το Ισραήλ λέει ότι το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς με περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2021 δήλωσε ότι η Χαμάς λαμβάνει χρηματοδότηση, όπλα και εκπαίδευση από το Ιράν, καθώς και κάποια κεφάλαια που συγκεντρώνονται σε αραβικές χώρες του Κόλπου.

Εάν το Ιράν και οι παραστρατιωτικοί εταίροι του στο Λίβανο βοήθησαν στην εκπόνηση του σχεδίου, τότε αυτό θα μπορούσε να προμηνύει μια διευρυμένη εμπλοκή του Ιράν καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο άξονας Παλαιστίνιων μαχητών-Ιρανών έχει γίνει όλο και πιο ισχυρός, και αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να θέσει την περιοχή σε ένταση.