Διεθνή

Σαγιερέτ Ματκάλ: Ποια είναι η επίλεκτη ομάδα του Ισραήλ που θα σώσει τους ομήρους που πήρε η Χαμάς

Σαγιερέτ Ματκάλ: Ποια είναι η επίλεκτη ομάδα του Ισραήλ που θα σώσει τους ομήρους που πήρε η Χαμάς
Ένα από τα στελέχη της ομάδας υπ΄ηρξε και ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Θέμα προτεραιότητας και υψίστης σημασίας αποτελεί για τον ισραηλινό στρατό, η απελευθέρωση των κρατουμένων πολιτών και στρατιωτικών, που η Χαμάς έχει πάρει μετά την επιδρομή της στα ισραηλινά εδάφη.

Την επικίνδυνη αυτή αποστολή, πρόκειται να αναλάβει, μία στρατιωτική ομάδα του Ισραήλ που είναι γνωστή για τις μυστικές επιχειρήσεις που έχει αναλάβει στο παρελθόν. Η διαβόητη Σαγιερέτ Ματκάλ, είναι μονάδα των ισραηλινών δυνάμεων, που σχεδιάστηκε με πρότυπο την αντίστοιχη ομάδα του Βρετανικού Στρατού (SAS), αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών (Delta Force).

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, μέλη της επιχειρησιακής ομάδας, αποτέλεσαν και τα αδέρφια Νετανιάχου, Γιονατάν και Μπένιαμιν, που σήμερα είναι πρωθυπουργός του κράτους.

Το 1954, η πρώτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, η Μονάδα 101, διαλύθηκε μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε από τη Σφαγή της Κίμπια. Το 1953, μια μονάδα του ισραηλινού στρατού, ισοπέδωσε το χωριό Κίμπια στη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας περισσότερους από 60 κατοίκους.

Η Σαγιερέτ Ματκάλ άρχισε να λειτουργεί ανεξάρτητα το 1958, ως μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου, σύμφωνα με το πρότυπο της Βρετανικής Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας. Τα μέλη της μονάδας εκπαιδεύτηκαν από Βεδουίνους ιχνηλάτες προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους αντιπάλους τους.

Η πρώτη επιχείρηση της νέας ομάδας, έγινε στον Λίβανο τον Μάιο του 1962.  Η επιτυχία αυτής της αποστολής άνοιξε το δρόμο για τη δεύτερη επιχείρηση της μονάδας πέντε μήνες αργότερα στη Συρία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Σαγιερέτ Ματκάλ διεξήγαγε αρκετές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στη χερσόνησο του Σινά, η τελευταία από τις οποίες ξεκίνησε μόλις τέσσερις μήνες πριν από το ξέσπασμα του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Μετά το 1967 και με την κλιμάκωση της αραβικής αντίστασης από ομάδες όπως η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), η Σαγιερέτ Ματκάλ άρχισε να αναπτύσσει τις πρώτες τεχνικές αντιτρομοκρατίας και διάσωσης ομήρων ανά τον κόσμο. Συγκαταλέγεται στις καλύτερες ομάδες του κόσμου, στις διασώσεις ομήρων. Οι περισσότερες αποστολές της Σαγιερέτ Ματκάλ δεν έχουν γίνει γνωστές καθώς η δράση της είναι άκρως απόρρητη.

{https://www.youtube.com/watch?v=7NTlT1qRDYM}

NETWORK