Διεθνή

New York Times: Αυτός είναι λόγος που καθυστερεί η χερσαία επιδρομή του Ισράηλ στη Γάζα

New York Times: Αυτός είναι λόγος που καθυστερεί η χερσαία επιδρομή του Ισράηλ στη Γάζα Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tο τελεσίγραφο του Ισραήλ προς τους αμάχους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή έληξε στις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου. Έκτοτε οι IDF και ο Νετανιάχου δηλώνουν πως όλα είναι έτοιμα για μια συντονισμένη επιθέση από νερό, θάλασσα και αέρα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη χερσαία επιχείρηση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, ωστόσο φέρεται να αναβλήθηκε - εν μέρει - εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις. 

Σύμφωνα με τους New York Times - που επικαλούνται τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς - η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις όπου δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε καταφύγια και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 2.329 Παλαιστίνιους νεκρούς και 9.714 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, από τα πυρά της Χαμάς.