Διεθνή

Η γενναία συνεισφορά της Ε.Ε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και η επόμενη μέρα

AMNA AMNA
Η ουκρανική πλευρά έχει επιδείξει για περίπου είκοσι μήνες υψηλή ανθεκτικότητα στον πόλεμο με τη Ρωσία και κατάφερε να διαψεύσει την πλειοψηφία των προβλέψεων για εύκολη νίκη του Πούτιν.

Από την πλευρά της η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό των Ουκρανών από την πρώτη στιγμή σε πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο, ενώ στην παρούσα φάση είναι έτοιμη να υλοποιήσει τη δέσμευση της για την παροχή οικονομικής βοήθειας που θα κατευθυνθεί στην ανοικοδόμηση μιας χώρας, η οποία έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ένα σημαντικό κομμάτι της επικράτειας της. Εξάλλου, οι Βρυξέλλες θεωρούν το Κίεβο αναπόσπαστο κομμάτι του κοινού μέλλοντος, από τη στιγμή δε που έχουν ανοίξει το δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η μακροπρόθεσμη λύση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας βρέθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στο επίκεντρο της συζήτησης στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ουκρανία που φτάνει συνολικά τα πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2024-2027!

Το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης συνοψίζεται στην επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η Κομισιόν προτείνει τη θέσπιση ενός ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου, που θα είναι προσαρμοσμένο στις πολλαπλές προκλήσεις που συνεπάγεται η στήριξη σε μια εμπόλεμη χώρα. Κορυφαία στελέχη της επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τη σταθερή δέσμευση της Ε.Ε σχετικά με τη στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στη δική της επικράτεια, αλλά και στην πορεία της για την τελική προσχώρηση στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης.

Το επίμαχο σχέδιο στήριξης θα κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον, στην χρηματοδοτική στήριξη προς το κράτος με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα των οικονομικών της χώρας, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στο budget της Ε.Ε. Το δεύτερο σημείο αφορά στο ειδικό πλαίσιο επενδύσεων στη χώρα με σκοπό την προσέλκυση τους για την ανασυγκρότηση.

Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με τεχνητή βοήθεια και άλλα μέτρα στήριξης, όπως η συνεισφορά εμπειρογνωμόνων για μεταρρυθμίσεις, στήριξης των δήμων, των πολιτών και άλλων μορφών βοήθειας που είναι συνήθως διαθέσιμες για τις χώρες που βρίσκονται σε προενταξιακό στάδιο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός για την Ουκρανία συνιστά μέρος της τρέχουσας αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε, όποιος χρήζει αναπροσαρμογής, καθώς έχει σχεδόν εξαντληθεί λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων που έχει αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς δεν προβλέπεται βοήθεια προς το Κίεβο μετά το τέλος του 2023.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παριστάμενοι ευρωβουλευτές υπέβαλαν το αίτημα να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής ομοσπονδίας και άλλων οντοτήτων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ ζήτησαν ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας για τη λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού. Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε δείχνει ξεκάθαρα να επενδύει πολιτικά στην περαιτέρω στήριξη του Κιέβου με τελικό προορισμό την διεύρυνση της προς την ανατολή.