Διεθνή

Η Χαμάς απελευθέρωσε μια γυναίκα και την κόρη της: Επιβεβαιώνει τo Ισραήλ

Η Χαμάς απελευθέρωσε μια γυναίκα και την κόρη της: Επιβεβαιώνει τo Ισραήλ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν ακινητοποιημένα έξω από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο. Τι αποκάλυψε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας για την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας.

Με ανακοίνωσή της, η Χαμάς ισχυρίστηκε το βράδυ της Παρασκευής ότι απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες - μια μητέρα και την κόρη της - «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, η απόφαση ακολουθεί σχετικές προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ και έρχεται να «αποδείξει στον αμερικανικό λαό και τον δυτικό κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του [Αμερικανού προέδρου] Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».

Η Χαμάς δεν προσδιορίζει ποιοι όμηροι απελευθερώθηκαν, ωστόσο ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για επιβεβαίση της πληροφορίας και από ισραηλινές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, το Channel 12 αναφέρει ότι «ισραηλινές πηγές» επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό της Χαμάς. Μητέρα και κόρη θα μεταφερθούν στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα τις μεταφέρει στην Αίγυπτο και στη συνέχεια στο Ισραήλ, αναφέρει η ίδια πηγγή.

Η μεταφορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται πως η απελευθέρωση γίνεται στα πλαίσια κάποιας συμφωνίας.


«Ναυάγησαν» εντέλει οι ελπίδες πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα άρχιζε να διοχετεύεται σήμερα Παρασκευή στη Γάζα, καθώς αξιωματούχοι της Αιγύπτου, του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως το ποιος θα επιθεωρήσει τα φορτία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς όπλων.

Το Ισραήλ θέλει να εμπλακεί σε αυτές τις επιθεωρήσεις, ενώ τίθεται και ενάντια στην εισαγωγή καυσίμων, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται καύσιμα για να παραμείνουν ανοιχτές οι γεννήτριες στα νοσοκομεία, αλλά και για να επιτραπεί η παροχή καθαρού νερού στους 2 εκατ. Παλαιστινίους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον θύλακα.

Για ακόμη μία μέρα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας βομβαρδίζουν τη Γάζα, ενώ - όπως δήλωσαν - την Παρασκευή πραγματοποίησαν νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον «τρομοκρατικού πυρήνα» στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αρκετοί αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο εναντίον θέσεων των IDF στα σύνορα, με τα ισραηλινά στρατεύματα να απαντούν με βολές πυροβολικού.


Συγγενείς αγνοουμένων έστρωσαν τραπέζι με 203 καρέκλες στο Τελ Αβίβ

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή όταν οι οικογένειες των 203 αγνοούμενων της 7ης Οκτωβρίου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Μουσείου του Τελ Αβίβ και έστρωσαν το τραπέζι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την εβραϊκή παραδοση, τα βράδια της Παρασκευής οι εβραϊκές οικογένειες σε όλο τον κόσμο κάθονται στο δείπνο του Σαμπάτ.


«Αυτά θα είναι τα τρία στάδια του πολέμου του Ισραήλ»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε τη Πέμπτη ότι ο πόλεμος θα χωριστεί σε τρία στάδια, όπως μεταδίδουν οι The Times of Israel.

Η πρώτη φάση, όπως διευκρίνισε, θα είναι «μια στρατιωτική επιχείρηση με βομβαρδισμούς και αργότερα τακτικούς ελιγμούς, ο σκοπός της οποίας θα είναι «να δολοφονηθούν πράκτορες και να καταστραφούν υποδομές της Χαμάς».

Μετά από αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Ισραηλινό υπουργό, οι μάχες θα είναι λιγότερο έντονες.

Το τελευταίο στάδιο της σύγκρουσης θα περιλαμβάνει «τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, την άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες στο Ισραήλ».

Τα σχόλιά του έρχονται μία ημέρα αφότου ο υπουργός Άμυνας δήλωσε στα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στον φράχτη της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον πολιορκημένο θύλακα «από μέσα».


Εκκλήσεις Γκουτέρες από τη Ράφα

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την Πέμπτη να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα των πολλών δεκάδων φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια και βρίσκονται αποκλεισμένα στη Ράφα και σε κοντινές πόλεις.

Οπως τόνισε, είδε «πολλά φορτηγά φορτωμένα με νερό, με καύσιμα, με φάρμακα, με τρόφιμα»: Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι «σανίδα σωτηρίας» και «η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τόσους πολλούς ανθρώπους στη Γάζα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε, ωστόσο, ότι αντιμετωπίζει μια σειρά «περιορισμών» που επιβάλλονται στις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά με όλα τα μέρη προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τους περιορισμούς, ώστε αυτά τα φορτηγά να κινηθούν προς το σημείο όπου τα έχουν ανάγακη. Χρειαζόμαστε αυτά τα φορτηγά να κινηθούν το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

gouteres

«Εχουμε δύο εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν τρομερά. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχουν καύσιμα. Η Γάζα χρειάζεται τα πάντα για να επιβιώσει».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κάτοικοι της Γάζας έχουν πρόσβαση «σε μόλις τρία λίτρα νερού ημερησίως», ενώ το νερό για τις βασικές ανάγκες των πολιτών της Γάζας εξαντλείται επικίνδυνα καθώς ο πυκνοκατοικημένος θύλακας βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους πολιορκίας εδώ και ημέρες.

Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας η κατάσταση είναι απελπιστική, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να «διαλέγουν» μεταξύ ασθενών, αλλά και να υποβάλλουν τραυματίες σε επεμβάσεις χωρίς αναισθητικά.


Οργισμένες διαδηλώσεις σε όλο τον αραβικό σκόμο

Από το Κάιρο μέχρι τη Βαγδάτη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις αραβικές πρωτεύουσες σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζονται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς.

Στο Κάιρο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, μερικές χιλιάδες από τους οποίους στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ, φώναξαν «Ψωμί, ελευθερία, αραβική Παλαιστίνη» και «Ο λαός θέλει την πτώση του Ισραήλ», παραφράζοντας τα δύο κυριότερα συνθήματα της "επανάστασης" του 2011 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες πόλεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Βαγδάτη, μερικές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, μεταξύ των οποίων πολλοί υποστηρικτές του Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού ένοπλων παρατάξεων που πρόσκεινται στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ και υποστηρικτή της Χαμάς.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από μία γέφυρα που οδηγεί στην Πράσινη Ζώνη, την οχυρωμένη συνοικία όπου βρίσκεται κυρίως η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό ενάντια στην κατοχική ισραηλινή οντότητα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλι Χουσέιν, ένας 45χρονος οδηγός ταξί.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ιρακινές επαρχίες Νινευή (βόρεια) και Ντι Καρ (νότια).

Στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, μερικές εκατοντάδες οπαδοί του Χασντ αλ-Σάαμπι ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία «σε υποστήριξη στη Γάζα».

Η οργή ήταν επίσης μεγάλη στην Ιορδανία, μια χώρα γειτονική με το Ισραήλ με το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης. Στην πρωτεύουσα Αμάν, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μεγάλο τέμενος Χουσεϊνί φωνάζοντας «Σώστε τη Γάζα!» και «Ανοίξτε τα σύνορα για να υποστηρίξετε τον παλαιστινιακό λαό».

Στην Τύνιδα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας.

Έξω η Γαλλία. Ο λαός θέλει να φύγει ο πρεσβευτής (της Γαλλίας), φώναξαν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη Χαμάς.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, στα βόρεια προάστια της Τύνιδας, και έκαψαν μια αμερικανική σημαία. Η αστυνομία τους εμπόδισε να προσεγγίσουν την πρεσβεία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Στο Μπαχρέιν, αυτή τη μικρή χώρα του Κόλπου, περίπου 2.000 άνθρωποι φώναξαν «Θάνατος στο Ισραήλ!» και «Θάνατος στην Αμερική!» στο τέμενος Ντιράζ.

«Είμαι μητέρα, δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάνε οι οικογένειες της Γάζας», λέει μία διαδηλώτρια, με το μωρό της αγκαλιά, στη διάρκεια μιας πορείας που πραγματοποιήθηκε μετά την προσευχή.

«Θέλουμε το τέλος της εξομάλυνσης και την απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή», προσθέτει, αναφερόμενη στις συμφωνίες του Αβραάμ το 2020, που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οδήγησαν το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη συνέχεια το Μαρόκο, να εγκαθιδρύσουν επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ.


Το Σάββατο η ειρηνευτική Σύνοδος στο Κάιρο

Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες και αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής του Σαββάτου στο Κάιρο.

Οι συμμετέχοντες αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και τους τρόπους αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του προέδρου Αλ Σίσι και σε αυτή θα συμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Μέχρι στιγμής, οκτώ ακόμη χώρες έχουν επιβεβαιώσει, σύμφωνα με το Al Jazeera τη συμμετοχή τους, μεταξύ των οποίων:

  • Μπαχρέιν
  • Κύπρος
  • Αίγυπτος
  • Γερμανία
  • Ιταλία
  • Ιαπωνία
  • Κουβέιτ
  • Νότια Αφρική

Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.