Διεθνή

Μέλος Χαμάς κατά την ανάκριση: «Όποιος έφερνε όμηρο στη Γάζα, έπαιρνε 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα»

Λωρίδα της Γάζας Λωρίδα της Γάζας Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και η αστυνομία του Ισραήλ ανέκριναν έξι κρατούμενους μέλη της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση επί ισραηλινού εδάφους της 7ης Οκτωβρίου και οι ομολογίες τους σοκάρουν.

Τη Δευτέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα πλάνα που έδειχναν αποσπάσματα από έξι ξεχωριστές ανακρίσεις και κάθε μέλος της Χαμάς περιέγραφε ελαφρώς διαφορετικά πράγματα, αλλά οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν σε κάποια κοινά συμπεράσματα.

Σε όλα τα μέλη της Χαμάς δόθηκαν σαφείς οδηγίες να σκοτώσουν και να απαγάγουν πολίτες, ακόμα και ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Οι διοικητές τους βρίσκονταν πίσω στη Γάζα, σημειώνει η Jerusalem Post.

Ένας εξ' αυτών, κατά την ανάκριση είπε ότι «όποιος φέρει έναν όμηρο στη Γάζα, παίρνει 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα».

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι «μαχητές» της Χαμάς υποστήριξαν ότι το σχέδιο ήταν να καταλάβουν τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν και να κρατήσουν θέσεις εκεί αφού σκοτώσουν και απαγάγουν κατοίκους.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Shin Bet και την αστυνομία και δείχνει τους συλληφθέντες να αναφέρονται με εξαιρετικές λεπτομέρειες στα όσα έκαναν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

«Οι οδηγίες ήταν να απαγάγουν γυναίκες και παιδιά», είπε ο ένας, ενώ άλλος περιέγραψε τη στιγμή που έπεσε πάνω σε σορό, λέγοντας: «Το σώμα ήταν πεσμένο στο πάτωμα. Την πυροβόλησα και ο διοικητής μου φώναξε ότι σπατάλησα σφαίρες σε ένα πτώμα».

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι είχαν εντολή για δολοφονίες χωρίς να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτών και στρατιωτών. «Όταν τελειώσαμε», είπε  άλλο στέλεχος της Χαμάς, «κάψαμε δύο σπίτια».

Κάποιος περιέγραψε ότι μπήκε σε σπίτι αφού οι σύντροφοί του είχαν ήδη πυροβολήσει έναν άνδρα που ζούσε εκεί. «Δύο μπήκαν στο σπίτι … ακούσαμε φωνές. Άλλοι δύο μπήκαν μέσα. Υπήρχε ένας πεσμένος στο πάτωμα δίπλα στην πόρτα. Δεν ξέρω αν ήταν νεκρός, αλλά υπήρχε αίμα δίπλα του. Μέσα υπήρχε ένας τραυματίας.

Νομίζω ολόκληρη οικογένεια. Με τις πιτζάμες τους. Ο τραυματίας φορούσε τα εσώρουχά του. Μια γυναίκα βγήκε έξω φορώντας ένα φόρεμα… μετά μια άλλη με φόρεμα. Μετά ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Πήγαμε στο επόμενο σπίτι. Από εκεί, έβγαλαν μια γυναίκα. Μια ηλικιωμένη γυναίκα».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν αυτά τα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες και απάντησε «Ναι».

Άλλος που συμμετείχε στη σφαγή στο κιμπούτς Be'eri, είπε στους ανακριτές: «Όταν μπήκα στην πόλη, είδα δύο σε μια μοτοσικλέτα. Πήραν μια γυναίκα περίπου 60-65 ετών μαζί τους στη μοτοσικλέτα».

«Πού την πήγαν;», ρώτησε ο ανακριτής.

«Στη Γάζα».

Τα πλάνα περνούν σε ένα μεταγενέστερο μέρος της αφήγησης του ίδιου. «Αφού ο Σουλεϊμάν και ο Καρέμ σκότωσαν αυτή τη γυναίκα από την πόλη… πήραν κάποιον, έναν άνδρα περίπου 40-45 ετών».

«Πού τον πήγαν;».

«Στη Γάζα».

Οι τρομοκράτες περιγράφουν ότι χρησιμοποιούσαν καπνό για να αναγκάσουν τους πολίτες να φύγουν από το καταφύγιό τους καθώς και τον πυροβολισμό πολλών κατοικίδιων ζώων.

«Αν και το υλικό είναι μονταρισμένο, ακούγονται ιστορίες, που μιλούν για πτώματα που κείτονται στο έδαφος και ανθρώπους που κλαίνε και προσπαθούν να ξεφύγουν», αναφέρει η Jerusaleme Post.

Στο τέλος του βίντεο, καθένας από τους πράκτορες της Χαμάς ρωτήθηκε αν αυτό που έκαναν ήταν επιτρεπτό από το Ισλάμ. Όλοι απάντησαν ότι «το Ισλάμ δεν επιτρέπει τη δολοφονία γυναικών και παιδιών».

{https://www.youtube.com/watch?v=LoxIxrIV91A&t=155s&ab_channel=ANINews}