Διεθνή

E.E: Η σημασία της διεύρυνσης και τα εμπόδια για τα υποψήφια κράτη

E.E: Η σημασία της διεύρυνσης και τα εμπόδια για τα υποψήφια κράτη
Από το 2013, όταν η Ε.Ε άναψε το πράσινο φως για την ένταξη της Κροατίας πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου το ζήτημα της διεύρυνσης μπήκε στον πάγο.

Από τη μία πλευρά, ήταν οι αντιδράσεις σε πολλά κράτη μέλη για τις ισορροπίες στη διάθεση των κονδυλίων που έβαλαν φρένο σε όποια σκέψη για επέκταση της σχετικής διαδικασίας, ενώ από την άλλη, οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων έθεσαν σε δεύτερη μοίρα το θέμα αυτό.

Ταυτόχρονα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε να αλλάξει τις προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία πλέον δίνει το βάρος στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός, ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άναψαν στο τέλος του περασμένου χρόνου το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ έγινε το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική και της Γεωργίας.

Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή των Βρυξελλών να απλώσουν ένα πολιτικό δίχτυ προστασίας σε περιπτώσεις κρατών που απειλούνται ευθέως από τον ρωσικό αναθεωρητισμό και τα οποία θα βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κέντρο των εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή είχε πρωτίστως συμβολικό χαρακτήρα, αφού η τελική ένταξη των νέων μελών προϋποθέτει αρκετό χρόνο, επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις και εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Δεν είναι κάτι απλό. Το ίδιο εξάλλου ισχύει και στην περίπτωση των Δυτικών Βαλκανίων, με τις χώρες να αναμένουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στον προθάλαμο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Παρά το γεγονός ότι για την ευρωπαϊκή προοπτική των συγκεκριμένων χωρών δείχνει ειδικό ενδιαφέρον και η γερμανική πλευρά, στηρίζοντας τις υποψηφιότητες με όλα τα διαθέσιμα μέσα, εντούτοις πολιτικές εκκρεμότητες και επιβεβλημένες αλλαγές για να συναντήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δημιουργούν ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αλβανίας, όπου η απαράδεκτη στάση της απέναντι στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο στην ελληνική πλευρά, αλλά και στα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια των Βρυξελλών. Ωστόσο, η Κυβέρνηση Ράμα, αλλά και τα γειτονικά κράτη, που βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή επιδιώκουν την επίσπευση των διαδικασιών, με στόχο την ένταξη τους στην Ενωμένη Ευρώπη το συντομότερο δυνατόν, μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα κοινό άρθρο που δημοσίευσε η Euractiv με τίτλο «Η διεύρυνση είναι ένα λογικό βήμα προς τα εμπρός για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», το οποίο υπογράφουν, ο Oliver Röpke, που είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο Milojko Spajić, πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και ο Edi Rama εκ μέρους της Αλβανίας.

Οι υπογράφοντες αναφέρονται διεξοδικά στις προσπάθειες που πρέπει να εντατικοποιηθούν για να πετύχουν τα Δυτικά Βαλκάνια το κεντρικό στόχο τους, ενώ δίνεται έμφαση στην εμβάθυνση του διαλόγου, ως μέσου σφυρηλάτησης της ευρωπαϊκής ιδέας. Ο δρόμος για την πλήρη ένταξη των χωρών αυτών είναι ακόμα μακρύς και ο χρονικός ορίζοντας αναμένεται να επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο.