Διεθνή

Αγρότες: Άναψαν τα αίματα με τους αγρότες στις Βρυξέλλες - Φωτιές, κοπριές και ρίψεις νερού

Αγρότες: Άναψαν τα αίματα με τους αγρότες στις Βρυξέλλες - Φωτιές, κοπριές και ρίψεις νερού
Ενταση επικρατεί μεταξύ αγροτών και δυνάμεων ασφαλείας στις Βρυξέλλες

Αναψαν τα αίματα στη συγκέντρωση των αγροτών στις Βρυξέλλες, την ώρα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ. Αυτή την ώρα επικρατεί ένταση μεταξύ αγροτών και δυνάμεων ασφαλείας, με τους πρώτους να στήνουν οδοφράγματα με κοπριά και να βάζουν φωτιά σε ένα βουνό από λάστιχα και την αστυνομία να απαντά με ρίψεις νερού. 

Νωρίτερα, αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αγρότες να φθάσουν έξω από την αίθουσα συνεδρίασης των υπουργών , ωστόσο εκείνοι με τα τρακτέρ τους έσπασαν τα κιγκλιδώματα. Δεκάδες τρακτέρ με σημαίες και πανό έχουν παραταχθεί σε ουρές, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στην πόλη.

{https://www.youtube.com/watch?v=QBUJJUlkeVg}

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο

Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και σήμερα τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται πάντως να ξεπεράσουν τη συμμετοχή της 1ης Φεβρουαρίου. Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.

«Παραχωρήσεις» από Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερις ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για τη μείωση του διοικητικού βάρους που επιβαρύνει τους γεωργούς, ενόψει του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Σε έγγραφο που απέστειλε Επιτροπή στη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, περιγράφονται οι πρώτες πιθανές δράσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου που επιβαρύνει τους γεωργούς. Το έγγραφο θα συζητηθεί σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, προτείνονται μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων που θα χρησιμεύσουν ως βάση για συζήτηση και κοινή δράση με τις χώρες της ΕΕ. «Το μοντέλο υλοποίησης της τρέχουσας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), με βάση τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί ήδη ένα βήμα προόδου όσον αφορά την απλούστευση και την επικουρικότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο», αναφέρει η Επιτροπή. Τα κράτη μέλη διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση του περιορισμένου και αναλογικού διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς για την επίτευξη των στόχων της νομοθεσίας της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε επιτυχής διαδικασία απλούστευσης πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τις εθνικές διοικήσεις και τους ίδιους τους γεωργούς.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Επιτροπή θα δρομολογήσει τον Μάρτιο διαδικτυακή έρευνα που θα απευθύνεται στους γεωργούς. Αυτή η στοχευμένη διαβούλευση θα συμβάλει στον εντοπισμό των κύριων πηγών ανησυχίας τους και στην κατανόηση των πηγών διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΓΠ, καθώς και από άλλους κανόνες της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην ΕΕ, και την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο.

Η έρευνα αυτή θα παράσχει ήδη το καλοκαίρι σαφέστερη εικόνα των κύριων διοικητικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί. Τα αποτελέσματά της θα συμπεριληφθούν σε λεπτομερέστερη ανάλυση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024.