Διεθνή

Το Λιχτενστάιν νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών σχεδόν ομόφωνα

Το Λιχτενστάιν νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών σχεδόν ομόφωνα Φωτογραφία: UNSPLASH
Το Λιχτενστάιν, με πληθυσμό μόλις 40.000 κατοίκων, διοργάνωσε το πρώτο του Pride το 2022.

Το κοινοβούλιο του Λιχτενστάιν ψήφισε τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών την Πέμπτη και έγινε έτσι η 22η χώρα στην Ευρώπη που περνάει τέτοιο νόμο.

Οι βουλευτές του γερμανόφωνου κρατιδίου ψήφισε σχεδόν ομόφωνα τον νόμο με 24 στις 25 ψήφους υπέρ σύμφωνα με το Liechtensteiner Vaterland. Ο εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος, Daniel Seger, χαρακτήρισε τον νόμο για την ισότητα στον γάμο ως «μεγάλη ανακούφιση».

«Αισθανόμασταν την πίεση και την προσδοκία ότι είμαστε το τελευταίο γερμανόφωνο κρατίδιο που θα εισήγαγε τον γάμο για όλους» είπε. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2017, 2019 και 2022, αντίστοιχα.

Το Λιχτενστάιν είχε πρώτα νομιμοποιήσει το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2011, παρέχοντας τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Το Λιχτενστάιν, με πληθυσμό μόλις 40.000 κατοίκων, διοργάνωσε το πρώτο του Pride το 2022. Ο μονάρχης του Λιχτενστάιν, πρίγκιπας Hans-Adam II, είχε ήδη δηλώσει τη στήριξή του στο νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά είχε φέρει αντιρρήσεις στα δικαιώματα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αν και η κυβέρνηση το νομοθέτησε το 2023 μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Ο νόμος για την ισότητα στον γάμο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Ωστόσο η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών γίνεται σε μία εποχή όπου σημειώνεται αυξανόμενη βία κατά των ΛΟΤΚΙ + ατόμων στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του ILGA-Europe, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες.