Διεθνή

Ο Μιτσκόσκι έχει παράπονα από Ελλάδα και ΕΕ - Αλλά συνεχίζει να μιλά για «Μακεδονία»

Ο Μιτσκόσκι έχει παράπονα από Ελλάδα και ΕΕ - Αλλά συνεχίζει να μιλά για «Μακεδονία» Φωτογραφία: EPA/ GEORGI LICOVSKI
Ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι σχολίασε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, με την αναφορά της σε «Μακεδονία».

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, επιμένει να μην χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας του. Και την ίδια ώρα έχει παράπονα για τις αντιδράσεις που προκάλεσε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ η ίδια τακτική της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, από την ορκωμοσία της στο αξίωμα της προέδρου.

«Είναι ενδιαφέρον πώς μία ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να στρέψει την προσοχή ολόκληρης της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και η άνευ αρχών αναμονή της χώρας μας στον προθάλαμο αναμονής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερες από δυόμισι δεκαετίες, με υψηλό τίμημα να μην σχολιάζεται ούτε να αποτελεί οποιοδήποτε αντικείμενο ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μιλώντας σε εκδήλωση στην πόλη Στρούγκα.

Για μία ακόμα φορά, ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι επέμεινε να αναφέρεται στη «Μακεδονία». Εξάλλου, έχει δηλώσει ότι είναι «δικαίωμά του» το πώς θα αποκαλεί τη χώρα του.

«Γνωρίζω πολύ καλά επίσης τις αντικειμενικές αδυναμίες των θεσμικών οργάνων της χώρας, με την παρουσία της διαφθοράς και την πλήρη ανικανότητα της απερχόμενης κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά η Μακεδονία πληρώνει βαρύ τίμημα λόγω των παρεμποδίσεων από τη μεριά των γειτόνων της, παρόλο που μοιραζόμαστε και αξίζουμε το κοινό ευρωπαϊκό όνειρο που είναι ο κοινός μας στόχος», δήλωσε ο αρχηγός του VMRO.

«Με την παρατεταμένη αναμονή μας στον προθάλαμο (της ΕΕ) πλήττεται η αξιοπρέπειά μας. Πλήττεται επίσης η αυτοπεποίθηση και η συλλογική μας αυτοδιάθεση. Βέβαια, αυτό που λέω δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπω αυτό το όνειρο, γιατί και η Μακεδονία είναι Ευρώπη και διεκδικεί το δικαίωμα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι.