Διεθνή

Ουκρανία: «Πράσινο φως» από Μπάιντεν να χτυπήσουν τη Ρωσία με όπλα των ΗΠΑ

Ουκρανία: «Πράσινο φως» από Μπάιντεν να χτυπήσουν τη Ρωσία με όπλα των ΗΠΑ
Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηλά την έγκρισή του στην Ουκρανία για επιθέσεις επί ρωσικού εδάφους, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.

Η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν σιωπηλά έδωσε στην Ουκρανία την έγκρισή της για επιθέσεις εντός της Ρωσίας χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλες πηγές που επικαλείται το Politico.

«Ο πρόεδρος πρόσφατα έδωσε εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για αντεπιθέσεις στο Χάρκοβο, έτσι ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να μπορούν να “απαντήσουν” στον ρωσικό στρατό που τους πλήττει ή ετοιμάζεται να τους χτυπήσει», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πολιτική που δεν επιτρέπει χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Το «πράσινο φως» του Τζο Μπάιντεν αφορά μόνο την περιοχή κοντά στο Χάρκοβο και αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί καλύτερα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, επισημαίνει το Politico.

Το Κίεβο ζήτησε από την Ουάσινγκτον αυτή την αλλαγή πολιτικής όταν ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο αυτό τον μήνα, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία μια «ευελιξία» για να υπερασπιστεί τον εαυτό της στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο Politico.

Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί όπλα που της έχουν στείλει οι ΗΠΑ- όπως πυραύλους και εκτοξευτήρες- προκειμένου να καταρρίπτει εκείνους που οι Ρώσοι εκτοξεύουν προς το Χάρκοβο, ή να χτυπά ρωσικά βομβαρδιστικά που κάνουν επιθέσεις, σημειώνει το Politico.

Όμως, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο, το Κίεβο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει μη στρατιωτικές υποδομές. Ούτε επιτρέπεται να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή στροφή της Ουάσινγκτον, σημειώνει το Politico, που αρχικά υποστήριζε ότι μια πιο άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ θα κλιμάκωνε τον πόλεμο. Όμως, το γεγονός ότι η Ρωσία κερδίζει έδαφος στο πεδίο των μαχών έκανε τον Τζο Μπάιντεν να αλλάξει γνώμη, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Χθες, Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν- που ήταν υπέρ αυτής της εξέλιξης ήταν ο πρώτος που άφησε να εννοηθεί δημοσίως ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να επιτρέψει τέτοια χτυπήματα, λέγοντας ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες. Αργότερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δεν απέκλεισε να γίνει αυτή η αλλαγή.

Ήδη, σύμμαχοι των ΗΠΑ- όπως η Βρετανία και η Γαλλία- είχαν επισημάνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθούν επί ρωσικού εδάφους χρησιμοποιώντας όπλα που έχει στείλει η Δύση.