Διεθνή

Η Γερμανία «τρομοκρατεί» την Ευρώπη: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο έως το 2029

Η Γερμανία «τρομοκρατεί» την Ευρώπη: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο έως το 2029 Φωτογραφία: EPA/ TOMS KALNINS
«Βόμβες» από τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας για τον κίνδυνο πολέμου, εξαιτίας της ρωσικής απειλής. Η απάντηση του Πούτιν.

Η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο, εξαιτίας των αυξανόμενων ρωσικών απειλών, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπόρις Πιστόριους.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο έως το 2029», ανέφερε ρητά ο Πιστόριους μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Spiegel.

Αντίστοιχο χρονικό περιθώριο έδωσε αυτή την εβδομάδα και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Γερμανίας. Ο Κάρστεν Μπρέουερ εκτίμησε ότι η Ρωσία θα χρειαστεί από πέντε έως οχτώ χρόνια για την ανασύσταση των δυνάμεών της από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι που σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο για πιθανή σύγκρουση έως το 2029.

Ο Μπόρις Πιστόριους δεν είναι ο μοναδικός Δυτικός αξιωματούχος που έχει εκφράσει ανάλογες εκτιμήσεις. Ιδιαίτερα στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερος φόβος ότι η ρωσική επιθετικότητα μπορεί να επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία.

«Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Πούτιν θα σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας, όταν φτάσει τόσο μακριά», υπογράμμισε και ο Μπόρις Πιστόριους. «Πρέπει να δράσουμε για να αποτρέψουμε να γίνουν χειρότερα τα πράγματα», συμπλήρωσε.

«Σε μία έκτακτη ανάγκη, χρειαζόμαστε νέες γυναίκες και άνδρες που μπορούν να υπερασπιστούν αυτή τη χώρα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία νέα μορφή στρατιωτικής υπηρεσίας, η οποία «δεν μπορεί να είναι εντελώς χωρίς υποχρεώσεις».

Στη Γερμανία η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε το 2011. Ο Μπόρις Πιστόριους αναμένεται να ανακοινώσει πρόταση για την επαναφορά της, σημειώνει το Spiegel.

Η προειδοποίηση του Πούτιν στη Γερμανία

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Μπόρις Πιστόριους, ήρθε η προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Γερμανία.

Ο Πούτιν προειδοποίησε το Βερολίνο ότι αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει τα γερμανικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός Ρωσίας, αυτό θα είναι ένα «επικίνδυνο βήμα» και η Μόσχα θα μπορούσε να δώσει όπλα μεγάλης εμβέλειας σε άλλους, για να χτυπήσουν δυτικούς στόχους.

Μία τέτοια ενέργεια από τη Δύση θα υπονομεύσει περαιτέρω τη διεθνή ασφάλεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά προβλήματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Αssociated Press, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ.

«Αυτό θα σηματοδοτούσε την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και έχουμε το δικαίωμα να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο», συμπλήρωσε.

Η Γερμανία ακολούθησε τα βήματα των ΗΠΑ και έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει στόχους επί ρωσικού εδάφους με τα όπλα που έχει δώσει στο Κίεβο.

«Αν χρησιμοποιήσουν πυραύλους για να πλήξουν εγκαταστάσεις στη Ρωσία, αυτό θα καταστρέψει εντελώς τις σχέσεις με τη Γερμανία», υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει για τις απώλειες της χώρας του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Δήλωσε ότι καμία χώρα δεν θα αποκάλυπτε αυτή την πληροφορία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά υποστήριξε ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι πενταπλάσιες από εκείνες της Ρωσίας.

Επίσης, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει περισσότερους από 1.300 Ρώσους στρατιώτες ως αιχμαλώτους, ενώ πάνω από 6.400 Ουκρανοί κρατούνται στη Ρωσία.