Διεθνή

Το γαλλικό «σοκ»: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις πρόωρες εκλογές και το στοίχημα Μακρόν

Το γαλλικό «σοκ»: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις πρόωρες εκλογές και το στοίχημα Μακρόν
Ο θρίαμβος της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές προκάλεσαν την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, με την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες κάλπες να χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «υψηλού ρίσκου».

«Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει την πιο δίκαιη επιλογή για τον εαυτό του και για τις μελλοντικές γενιές». Με αυτό τον τρόπο εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος, λίγες ώρες μετά την προκήρυξη αιφνιδιαστικών, πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Η μόνη μου φιλοδοξία είναι να φανώ χρήσιμος στη χώρα μας που αγαπώ τόσο πολύ», πρόσθεσε.

{https://x.com/EmmanuelMacron/status/1800035776408740316}

Η Γαλλία προσέρχεται εκ νέου στις κάλπες στις 30 Ιουνίου - δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου - δίνοντας στο κόμμα του Μακρόν μόλις τρεις εβδομάδες για να κερδίσει έδαφος έναντι του Εθνικού Συναγερμού (RN), σε μια εκστρατεία «αστραπή» λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Με πρωτοσέλιδο που φέρει το τίτλο «Το σοκ», η Le Figaro αναφέρει ότι πρόκειται για μια «πρωτοφανή απόφαση» και ένα «άλμα στο άγνωστο για τη χώρα».

{https://x.com/Le_Figaro/status/1799923492378259855}

Στην καλύτερη περίπτωση για τον Μακρόν, η κεντρώα συμμαχία του θα ανακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία που έχασε στις βουλευτικές εκλογές του 2022. Στη χειρότερη...  το RN θα κερδίσει την πλειοψηφία και ο ηγέτης του - και προστατευόμενος της Λεπέν - Ζορντάν Μπαρντελά θα γίνει πρωθυπουργός σε μια άβολη «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν.

Ένα λιγότερο ακραίο σενάριο, σημειώνουν αναλυτές, θα ήταν ένας συνασπισμός κατά του εξτρεμισμού μεταξύ των κεντρώων του Μακρόν και των παραδοσιακών δεξιών Ρεπουμπλικάνων ή ακόμη και των Σοσιαλιστών.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο επικεφαλής της Αναγέννησης του Μακρόν και υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζούρν έδωσε ένα στίγμα για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία. Όπως σημείωσε, το κόμμα δεν θα αμφισβητήσει τους απερχόμενους βουλευτές της παραδοσιακής αριστεράς και της δεξιάς, εφόσον αυτοί είναι διατεθειμένοι να «επενδύσουν σε ένα σαφές σχέδιο» γύρω από την προεδρική πλειοψηφία.  

Από την πλευρά του ο Μακρόν έκανε λόγο για «δύσκολη απόφαση», σημειώνοντας ωστόσο πως δεν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια στο γεγονός πως «τα ακροδεξιά κόμματα ... προοδεύουν παντού στην ήπειρο».

Υπενθυμίζεται πως αφού ο κεντρώος συνασπισμός του («Μαζί») έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του 2022, ο Μακρόν αναγκάστηκε να προχωρήσει στην προώθηση νομοσχεδίων χωρίς την ψήφισή τους στην Βουλή - χρησιμοποιώντας ένα αμφιλεγόμενο συνταγματικό εργαλείο γνωστό ως 49/3.

{https://x.com/libe/status/1799887979835445482}

Τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας

Η κίνηση της Κυριακής, ωστόσο, αποτελεί ένα νέο τεράστιο στοίχημα, σημειώνει ο Jon Henley στον Guardian. Καταρχήν το κόμμα του Μακρόν θα μπορούσε να υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

Οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν όμως για ένα ακόμη δυσάρεστο σενάριο: Tο RN μπορεί να εκλέξει περισσότερους βουλευτές, ωστόσο πιθανότατα δεν θα κερδίσει αρκετές έδρες για να αποκτήσει πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο κοινοβούλιο μπορεί να είναι ακόμη πιο αναποτελεσματικό κι αδύναμο από το σημερινό.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκτίμηση είναι πως - με το σενάριο της «συγκατοίκησης» - ο Μακρόν θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τη δυναμική της Λεπέν. Αν ο Εθνικός Συναγερμός πετύχει καλά αποτελέσματα και ο Ζορτνάν Μπαρντελά αναδειχθεί πρωθυπουργός, δεν αποκλείεται δυόμισι χρόνια στην κυβέρνηση να καταστήσουν αντιδημοφιλή και την ακροδεξιά.

«Διάλυση: Tο ακραίο στοίχημα», το πρωτοσέλιδο της Liberation

{https://x.com/le_Parisien/status/1800018383850607016}

Ο Μακρόν μπορεί να προσπάθησε να «παγιδεύσει» το RN με την ξαφνική ανακοίνωση των εκλογών, σχολιάζει ο Luc Rouban, πολιτικός επιστήμονας στο Sciences Po στο Παρίσι, υποστηρίζοντας πως το ακροδεξιό κόμμα θα μπορούσε να δυσκολευτεί να συγκεντρώσει ποιοτικούς υποψηφίους για να διεκδικήσει τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι περισσότερος κατακερματισμός, περισσότερο αδιέξοδο και χάος. Μια πλήρης παράλυση», αναφέρεο ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group για την Ευρώπη

Σημειώνεται πως ο Μπαρντελά ήταν ο πρώτος που προέτρεψε τον Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τονίζοντας πως οι Γάλλοι ψηφοφόροι «εξέφρασαν την επιθυμία για αλλαγή». Η χώρα «έχει δώσει την ετυμηγορία της και δεν υπάρχει δυνατότητα έφεσης», σημείωσε.

Το κόμμα είναι «έτοιμο να αναλάβει την εξουσία, αν ο γαλλικός λαός μας εμπιστευτεί σε αυτές τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές», επισήμανε από την πλευρά της η Λεπέν.