Διεθνή

Εμανουέλ Μακρόν: Δεν θέλω να παραδώσω τα κλειδιά της εξουσίας στην Ακροδεξιά

Εμανουέλ Μακρόν: Δεν θέλω να παραδώσω τα κλειδιά της εξουσίας στην Ακροδεξιά Φωτογραφία: EPA/ TERESA SUAREZ
Οι βολές του Εμανουέλ Μακρόν για τις «αφύσικες» συμμαχίες και η έκκληση σε κεντρώους, δημοκράτες και φιλοευρωπαίους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ως μία ύστατη προσπάθεια να κρατήσει την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

«Όλοι βλέπουν να φουσκώνουν τα νερά της ακροδεξιάς. Όλοι λένε ότι ο Μακρόν θα τους δώσει τα κλειδιά της εξουσίας. Αλλά δεν θέλω να τους παραδώσω τα κλειδιά της εξουσίας το 2027», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης, αναφερόμενος στη χρονιά που θα διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα, στις οποίες δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.

Το βράδυ των ευρωεκλογών, αφού ο Εθνικός Συναγερμός «διέλυσε» το κόμμα του (31,4% έναντι 14,6%), ο Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε ανακοινώνοντας τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου.

«Τα δύο τρίτα των Γάλλων θέλουν διάλυση του κοινοβουλίου. Με το 50% των νέων να ψηφίζουν τα άκρα, δεν μπορούσα να μην κάνω τίποτα», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το Politico, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη.

Στις δηλώσεις του έκανε παθιασμένη έκκληση στους κεντρώους, τους δημοκράτες και τους φιλοευρωπαίους να ενωθούν προκειμένου να ηττηθεί η ακροδεξιά στις εκλογές. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην ακροδεξιά και την ακροαριστερά και στις συμμαχίες που προκύπτουν ενόψει των εκλογών.

Εμανουέλ Μακρόν: «Αφύσικες συμμαχίες, συμφωνία με τον διάβολο»

Μιλώντας για σχεδόν δύο ώρες, επανειλημμένα προειδοποίησε ότι και τα δύο άκρα αποτελούν κίνδυνο για τη Γαλλία, ότι επιζητούν τη φτωχοποίηση και πως θα υποβαθμίσουν τη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή. «Τα πράγματα είναι απλά σήμερα: έχουμε αφύσικες συμμαχίες στα δύο άκρα… που δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν κανένα πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Ερίκ Σιοτί, δήλωσε χθες ότι συζητά με τη Μαρίν Λεπέν μια συμμαχία. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», είπε. Η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές και άλλοι επίσης συμφώνησαν να συμμαχήσουν.

«Από το βράδυ της Κυριακής πέφτουν οι μάσκες και υπάρχει μία μάχη ανάμεσα σε εκείνους που επιδιώκουν εκλογικά κέρδη και εκείνους που πολεμούν για τη Γαλλία», επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Έχει έρθει η στιγμή για μία «αποσαφήνιση» στη γαλλική πολιτική, συνέχισε, καθώς κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς έχουν αντικρουόμενες θέσεις σε πολλά ζητήματα. «Η Δεξιά κάνει συμμαχία με την Ακροδεξιά… οι συντηρητικοί γυρίζουν την πλάτη τους στην κληρονομιά των Ντε Γκολ, Σιράκ και Σαρκοζί», συμπλήρωσε. Ο Σιοτί «έκανε συμφωνία με τον διάβολο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ανυπότακτη Γαλλία έχει «ανέφικτες θέσεις» για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, που δεν συμφωνούν με την πιο μετριοπαθή πτέρυγα της Αριστεράς. «Όλοι οι σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι ηγέτες, πρέπει να αναρωτηθούν αν θέλουν να συμμαχήσουν με ανθρώπους απέναντι στους οποίους έχουν δώσει μάχη», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Αν τα είχα κάνει όλα τέλεια, δεν θα ήμουν εδώ αυτή τη στιγμή», δήλωσε. «Αναμφίβολα δεν έδωσα αρκετά γρήγορα απάντηση στους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών», συμπλήρωσε.

Όμως, απέδωσε κάποιες από τις ευθύνες στα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων στη δημοσιογραφική κάλυψη των εγκλημάτων και των θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση.