Διεθνή

Όργιο εθνικιστικών προκλήσεων στο Euro2024: Καζάνι που βράζει παραμένουν τα Βαλκάνια

Όργιο εθνικιστικών προκλήσεων στο Euro2024: Καζάνι που βράζει παραμένουν τα Βαλκάνια
Το σύνθημα «Σκοτώστε τους Σέρβους» που φώναξαν επανειλημμένα Κροάτες και Αλβανοί στο μεταξύ του παιχνίδι στο Αμβούργο είναι μόνο μία από τις ανησυχητικές προκλήσεις στο Euro2024: Οι εθνοτικές εντάσεις στα Βαλκάνια «ζουν και βασιλεύουν» 30 χρόνια μετά τους αιματηρούς πολέμους της Γιουγκοσλαβίας

Όργιο εθνικισμού για ακόμη μία φορά στη διεθνή διοργάνωση του Euro2024 με τους Βαλκάνιους να πρωταγωνιστούν σε ρατσιστικές συρράξεις εντός και εκτός γηπέδων αναβιώνοντας του ανταγωνισμούς που παραμένουν ριζωμένοι στην περιοχή από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Κύμα οργής έχουν προκαλέσει στη Σερβία τα προκλητικά συνθήματα Κροατών και Αλβανών στην τελευταία μεταξύ τους αναμέτρηση, με την UEFA να ανακοινώνει την Πέμπτη πως ξεκινά έρευνα έπειτα από τις σερβικές καταγγελίες.

Η διοργανώτρια αρχή ανέφερε χθες το βράδυ πως ένας επιθεωρητής δεοντολογίας ορίστηκε προκειμένου «να διεξάγει έρευνα σχετικά με πιθανή ρατσιστική συμπεριφορά» οπαδών κατά τη διάρκεια του μεταξύ τους ισόπαλου παιχνιδιού στο Αμβούργο.

Πρόσθεσε δε ότι ο επιθεωρητής θα ερευνήσει επίσης την «φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά» του Αλβανού επιθετικού Μίρλιντ Ντάκου.

Υπενθυμίζεται πως η καθυστερημένη ισοφάριση της Αλβανίας οδήγησε σε έξαλλους πανηγυρισμούς τον 26χρονο παίχτη που φέρεται να φώναξε σε μεγάφωνο «γ@@στε τη Μακεδονία» και «γα@@στε τους Σέρβους».

28862165_edd11.jpg

Η έρευνα της UEFA για τα δύο περιστατικά ακολουθεί την απειλή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας (FSS) ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το Euro2024, εάν η διοργανώτρια αρχή δεν τιμωρούσε τις ομοσπονδίες της Αλβανίας και της Κροατίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σερβίας (FSS), οι οπαδοί και των δύο ομάδων φώναζαν «Σκοτώστε, σκοτώστε, σκοτώστε τους Σέρβους» κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου του αγώνα του Β' ομίλου.

«Αυτό που συνέβη είναι σκανδαλώδες και θα ζητήσουμε από την UEFA κυρώσεις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η διοργάνωση δεν θα συνεχιστεί», τόνισε μιλώντας στη σερβική ραδιοτηλεόραση, ο γενικός γραμματέας της FSS, Γιόβαν Σουρμπάτοβιτς.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα τιμωρηθούν, διότι (η UEFA) έχει ήδη ανταποκριθεί στην έκκλησή μας για την απομάκρυνση του Αλβανού - ας πούμε - δημοσιογράφου από τη διοργάνωση» - πρόσθεσε αναφερόμενος σε άλλο περιστατικό στο οποίο Κοσοβάρος ρεπόρτερ εθεάθη να κάνει τη γνωστή χειρονομία της Μεγάλης Αλβανίας στους Σέρβους οπαδούς κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Αγγλία την Κυριακή.

«Θα απαιτήσουμε από την UEFA να τιμωρήσει και τις δύο ομοσπονδίες. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε περισσότερο σε αυτό, αλλά αν η UEFA δεν τους τιμωρήσει, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Σημειώνεται πως έχει ήδη δεσμευτεί η διαπίστευση του Κοσοβάρου ρεπόρτερ, ενώ αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που τα Βαλκάνια απασχολούν την UEFA από την έναρξη του τουρνουά την περασμένη εβδομάδα.

Η Αλβανία και η Σερβία έχουν ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο 10.000 ευρώ η καθεμία την Τετάρτη για την ανάρτηση πανό με εθνικιστικούς χάρτες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ξεχωριστή πειθαρχική έρευνα κατά της Σερβίας για ρατσιστικά συνθήματα στον αγώνα με την Αγγλία.

«Ζητάμε να εξατομικευτεί η ευθύνη, δεν θέλουμε να αποδοθεί σε όλους. Οι οπαδοί μας είναι κύριοι, εμείς οι Σέρβοι είμαστε κύριοι», δήλωσε σχετικά ο Σουρμπάνοβιτς.

Την ίδια ώρα η αλβανική ομοσπονδία έχει ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο σχεδόν 38.000 ευρώ από την UEFA για την κακή συμπεριφορά των οπαδών της κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου αγώνα με την Ιταλία. Η διοργανώτρια αρχή τιμώρησε τους Αλβανούς για ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, ρίψη φωτοβολίδων και εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και για «μετάδοση προκλητικού μηνύματος που δεν αρμόζει σε αθλητική εκδήλωση».

Πηγές: Politico, New York Times