Διεθνή

Η Ρωσία μπλοκάρει 81 ευρωπαϊκά ΜΜΕ - Ανάμεσά τους και πέντε ελληνικά

Η Ρωσία μπλοκάρει 81 ευρωπαϊκά ΜΜΕ - Ανάμεσά τους και πέντε ελληνικά Φωτογραφία: UNSPLASH
Τα αντίποινα της Μόσχας για το «μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρωσικά ΜΜΕ.

Η Μόσχα μπλόκαρε την πρόσβαση σε 81 ευρωπαϊκά ΜΜΕ- ανάμεσά τους και πέντε ελληνικές ιστοσελίδες- προχωρώντας σε αντίποινα για τις απαγορεύσεις που επέβαλε η ΕΕ σε ρωσικά Μέσα.

Τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλόκαρε τέσσερα «δίκτυα προπαγάνδας που συνδέονται με το Κρεμλίνο»- όπως περιέγραψε το Voice of Europe, το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA και τις εφημερίδες Izvestia και Rossiyskaya Gazeta.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πέρασε στην αντεπίθεση σήμερα, δημοσιοποιώντας μία λίστα με 81 ΜΜΕ από 25 χώρες της ΕΕ, όπως και διεθνή Μέσα, στα οποία πλέον δεν θα υπάρχει πρόσβαση εντός των συνόρων.

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται πέντε ελληνικές ιστοσελίδες: ert.gr, ertnews.gr, skai.gr, Megatv.com και protothema.gr. Επίσης η λίστα περιλαμβάνει τρία κυπριακά ΜΜΕ: politis.com.cy, cyprustimes.com και cyprus-mail.com.

Ανάμεσα στα μέσα που μπλόκαρε η Μόσχα είναι το Politico, το Γαλλικό και το Ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, το EUObserver όπως και οι ιστοσελίδες της δημόσιας τηλεόρασης πολλών χωρών.

{https://x.com/POLITICOEurope/status/1805590740111642652}

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε αυτά τα Μέσα για «συστηματική διάδοση ανακριβών πληροφοριών» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία- ή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως τη χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσική ομοσπονδία επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει σε διάφορα επίπεδα ότι η πολιτικά υποκινούμενη παρενόχληση εγχώριων δημοσιογράφων και οι αδικαιολόγητες απαγορεύσεις σε ρωσικά ΜΜΕ στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες. Παρόλα αυτά, οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της κλιμάκωσης, αναγκάζοντας τη Μόσχα για υιοθετήσει αντίστοιχα και αναλογικά αντίποινα», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Σε αυτή σημειώνεται ότι η Μόσχα θα επανεξετάσει την απαγόρευση, αν η ΕΕ άρει τους περιορισμούς στα ρωσικά ΜΜΕ.