Διεθνή

Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα, για απόπειρα πραξικοπήματος

Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα, για απόπειρα πραξικοπήματος
Για αυθαίρετη κινητοποίηση ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού κάνει λόγο ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Η βολιβιανή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουάν Χοσέ Σούνιγα, ο οποίος κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό Σούνιγα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε έσπευσε να διορίσει νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα υποστήριξε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μια πραγματική δημοκρατία… Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε κατήγγειλε χθες τις «ασυνήθιστες κινήσεις» του στρατού, καθώς στρατεύματα και άρματα είναι σταθμευμένα μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Λα Πας, μεταδίδουν τo Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters. Μάλιστα ο στρατός πήρε τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας την Τετάρτη το βράδυ και ένα τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλε στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου, με στρατιώτες να το ακολουθούν, πυροδοτώντας φόβους για στρατιωτικό πραξικόπημα.

{https://x.com/realdivulgacoes/status/1806063704015835523}

«Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη κινητοποίηση ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία», έγραψε ο πρόεδρος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

{https://x.com/stereo100xela/status/1806067886668058830}

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει δημοσίως διαφωνήσει με τον διάδοχό του, Άρτσε, αν και αμφότεροι ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, ανέφερε σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Χ ότι οι υποστηρικτές του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία.

bolibia_praksikopima2_fea19.jpg

Κατηγόρησε έναν στρατιωτικό στρατηγό, τον Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους» δήλωσε ο Μοράλες.

volivia_praksikopima_3dcdb.jpg

Οι αναρτήσεις του Μοράλες

{https://x.com/evoespueblo/status/1806044752329986506}

{https://x.com/evoespueblo/status/1806050903604052203}

Δείτε βίντεο

{https://x.com/loqueustednosa/status/1806063702426223088}

{https://x.com/evoespueblo/status/1806040047767982392}

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία, τη Πλάζα Μουρίγιο, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι είδε ένα τεθωρακισμένο όχημα να εισέρχεται στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία, και στρατιώτες να εισβάλουν στο μέγαρο.

bolibia_praksikopima3_ff32d.jpg

«Οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήρθαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας. Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι», δήλωσε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

{https://x.com/postdataecu593/status/1806063748257615955}

Ο Ζουνίγκα μίλησε σε δημοσιογράφους από την πλατεία πριν από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο.

«Σταματήστε να καταστρέφετε, σταματήστε να φτωχαίνετε τη χώρα μας, σταματήστε να ταπεινώνετε τον στρατό μας», δήλωσε πλαισιωμένος από στρατιώτες, επιμένοντας ότι η δράση που αναλήφθηκε υποστηρίζεται από τον κόσμο.