Διεθνή

Εκλογές στη Βρετανία: Θρίαμβος για τους Εργατικούς, ιστορική νίκη - Πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ

Εκλογές στη Βρετανία: Θρίαμβος για τους Εργατικούς, ιστορική νίκη - Πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ
Θρίαμβος στις βρετανικές εκλογές για τους Εργατικούς καθώς η παράταξη του σερ Κιρ Στάρμερ, όπως αναμενόταν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ήρθε πρώτη.

O Κιρ Στάρμερ θα γίνει σήμερα ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, με το Κόμμα των Εργατικών να βρίσκεται σε τροχιά μιας μαζικής νίκης στις βουλευτικές εκλογές, όπως έδειξαν το exit poll και οι επικαιροποιημένες προβλέψεις, που δείχνουν μία ιστορική ήττα για τους συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα αναμένεται ότι θα κερδίσει 410 από τις 650 βουλευτικές έδρες στο κοινοβούλιο, ανατρέποντας δραστικά τις αριθμητικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί πριν από πέντε χρόνια, όταν και κατέγραψε τη χειρότερη εκλογική απόδοσή του από το 1935.

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μία πλειοψηφία 170 εδρών, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το exit poll που μετέδωσε το BBC οι Εργατικοί του Στάρμερ λαμβάνουν 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) και ακολουθούν οι Συντηρητικοί του Σούνακ με 131 έδρες, τον χαμηλότερο αριθμό στη μεταπολεμική ιστορία τους.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έρχονται τρίτοι με 61 βουλευτές. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 10 και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ προβλέπεται να λάβει 13 βουλευτές, σύμφωνα με το exit poll.