Διεθνή

Θέμα ωρών η απόσυρση Μπάιντεν: Πιέσεις να πάρει την απόφαση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο

Θέμα ωρών η απόσυρση Μπάιντεν: Πιέσεις να πάρει την απόφαση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο Φωτογραφία: EPA/ Erin Schaff
Πλέον το θέμα δεν είναι αν, αλλά το πότε ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει την απόσυρσή του, λένε συνεργάτες του προέδρου.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν δέχεται ολοένα μεγαλύτερες πιέσεις από ηγετικά μέλη του Κογκρέσου και στενούς φίλους του να αποσυρθεί, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Axios.

O 81χρονος δημοσίως παραμένει πεισμωμένος. Όμως, κατ’ ιδίαν το έχει αποδεχθεί, λόγω των ισχυρών πιέσεων και των κακών δημοσκοπήσεων, λένε τα στελέχη των Δημοκρατικών, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Ολοένα πιο έντονα, συνεργάτες του Μπάιντεν- ανάμεσά τους και εκείνοι που αρχικά του έλεγαν να συνεχίσει τη μάχη μετά το καταστροφικό debate- λένε πως το θέμα πλέον δεν είναι αν, αλλά το πότε θα ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Αξιωματούχοι των Δημοκρατικών έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι ο στόχος είναι ο ίδιος να βγει από την κούρσα και όχι να τον «σύρουν» εκτός αυτής. Όμως, δεν έπαιρνε τα μηνύματα, παρότι αυτά δυνάμωναν. «Αναγκάζει ανθρώπους που τον συμπαθούν και τον σέβονται να καταφύγουν στο να τον απαξιώσουν», δήλωσε γνωστός Δημοκρατικός.

Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με το Axios, είναι ο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί και να υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια.

{https://x.com/JimVandeHei/status/1813944827484254469}

Οι κορυφαίοι ηγέτες του κόμματός του, φίλοι του και βασικοί δωρητές πιστεύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να νικήσει στις προεδρικές εκλογές 2024, πως δεν μπορεί να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου για την ηλικία του, αναφέρει το Axios.

Αυτό που λένε στον Αμερικανό πρόεδρο είναι ότι αν παραμείνει στην κούρσα για τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πετύχει σαρωτική νίκη, θα διαγράψει την κληρονομιά Μπάιντεν και τις ελπίδες των Δημοκρατικών.

Μάλιστα, η πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητά του έχει φτάσει σε αφόρητο επίπεδο, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, γράφει το Axios.

«Έχει να επιλέξει ανάμεσα στο να είναι ένας από τους ήρωες της ιστορίας, ή να σιγουρευτεί για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ποτέ προεδρική βιβλιοθήκη Μπάιντεν. Προσεύχομαι να κάνει το σωστό. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης του», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους στενούς φίλους του Αμερικανού προέδρου.

Τι είπε η Πελόζι στον Μπάιντεν

Η Νάνσι Πελόζι σε πρόσφατη συζήτηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, είπε στον πρόεδρο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το CNN, του επεσήμανε ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Νοέμβριο, αν συνεχίσει να διεκδικεί μια δεύτερη θητεία.

Ο Τζο Μπάιντεν απέκρουσε τα λεγόμενα της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστηρίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μπορεί να νικήσει, αναφέρει πηγή του αμερικανικού δικτύου.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι ο Μπάιντεν έγινε αμυντικός στη συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις και κάποια στιγμή η Πελόζι ζήτησε να μπει στη συζήτηση ο Μάικ Ντονίλον- σύμβουλος του Μπάιντεν- προκειμένου να μιλήσουν για τα στοιχεία.

Δεν είναι σαφές αν η Πελόζι του το είπε στην εν λόγω τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά πιστεύει ότι ο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί.

Οι δύο κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, ο Τσακ Σούμερ και ο Χακίμ Τζέφρις, σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκαν- ξεχωριστά ο καθένας- με τον Τζο Μπάιντεν προκειμένου να εκφράσουν ανησυχίες για την υποψηφιότητά του.

Οι συναντήσεις αυτές έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και αμφότεροι εξέφρασαν ανησυχία ότι η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να πλήξει τις ελπίδες των Δημοκρατικών να ελέγξουν είτε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε τη Γερουσία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι νοσεί με κορονοϊό και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει ήπια συμπτώματα. Ο πρόεδρος θα απομονωθεί στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, ενώ θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο 81χρονος δεν ακουγόταν καλά.