Διεθνή

Πολύνεκρες φοιτητικές διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές, φωτιά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης

Πολύνεκρες φοιτητικές διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές, φωτιά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης Φωτογραφία: EPA/MONIRUL ALAM
Σχεδόν, 1.000 άτομα από τις διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές έχουν σπέυσει για τις πρώτες βοήθειες στα νοσοκομεία μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία. Αρκετοί από αυτούς είχαν τραύματα από λαστιχένιες σφαίρες.

Φοιτητές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά της κρατικής τηλεόρασης στο Μπανγκλαντές μία μέρα αφού η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα εμφανίστηκε στο δίκτυο ζητώντας να λήξουν οι φοιτητικές διαδηλώσεις, που μετρούν ήδη 32 νεκρούς.

Εκατοντάδες διαδηλωτές απαιτούν μεταρρύθμιση των κανόνων πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων. Επιτέθηκαν την αστυνομία που απάντησε με σφαίρες από καουτσούκ και κυνήγησαν τους αξιωματικούς που υποχωρούσαν στα κεντρικά γραφεία του BTV στην πρωτεύουσα Ντάκα.  Στη συνέχεια το πλήθος έβαλε φωτιά στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης και σε δεκάδες οχήματα που ήταν παρκαρισμένα έξω από αυτό.

Το δίκτυο μετέδωσε ότι αρχικά μέσα στο κτίριο είχαν εγκλωβιστεί αρκετοί άνθρωποι αλλά αργότερα έγινε γνωστό ότι είχαν εγκαταλείψει το κτίριο με ασφάλεια. Η κυβέρνηση, εν μέσω των ταραχών έχει διατάξει να κλείσουν σχολεία και πανεπιστήμια επ’ αόριστον καθώς η αστυνομία επιχειρεί να αποκαταστήσει την τάξη.

Χθες τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχαν σκοτωθεί άλλοι 7, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Τα αστυνομικά πυρά ευθύνονται τουλάχιστον για τα δύο τρίτα των θανάτων .

Σχεδόν, 1.000 ακόμα άτομα έχουν σπέυσει για τις πτώτες βοήθειες στα νοσοκομεία μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία. Αρκετοί από αυτούς είχαν τραύματα από λαστιχένιες σφαίρες.

Οι μάχες και οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί και εκτός πρωτεύουσας, όπου διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους. Χαρακτηριστικό του πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση είναι ότι σχεδόν 60 αστυνομικοί διασώθηκαν με ελικόπτερα από το campus πανεπιστημίου.

Οι διαδηλωτές απαιτούν τον τερματισμό ενός συστήματος ποσοστώσεων που δεσμεύει περισσότερες από τις μισές θέσεις δημοσίων υπαλλήλων για συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών βετεράνων από τον απελευθερωτικό πόλεμο της χώρας το 1971 κατά του Πακιστάν.

{https://www.youtube.com/watch?v=M_4oPj_jSnw}