Διεθνή

Ο Ομπάμα το «είπε» κομψά... Μπάιντεν φύγε

Ο Ομπάμα το «είπε» κομψά... Μπάιντεν φύγε Φωτογραφία: EPA/ MICHAEL REYNOLDS
Συνεργάτες του Μπάιντεν είναι οργισμένοι με τον Ομπάμα.

Γιγαντώνονται οι πιέσεις που δέχεται ο Τζο Μπάιντεν: ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα είπε σε συμμάχους τις τελευταίες ημέρες ότι έχει περιοριστεί σημαντικά το μονοπάτι του προέδρου προς τη νίκη και πως πιστεύει ότι ο 81χρονος πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά τη βιωσιμότητα της υποψηφιότητάς του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Axios, κορυφαίοι Δημοκρατικοί αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις για να ανακοινώσει την απόσυρση του από την κούρσα των εκλογών ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μιλήσει με τον Τζο Μπάιντεν μόνο μία φορά μετά το καταστροφικό debate. Στις συζητήσεις που κάνει με άλλους έχει καταστήσει σαφές πως το μέλλον της υποψηφιότητας είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρει ο ίδιος ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Ομπάμα εξέφρασε ανησυχίες μετά το debate και μίλησε με τον Μπάιντεν τις ημέρες που ακολούθησαν. Όμως, έκτοτε έχουν γίνει βαθύτερες οι ανησυχίες του πρώην προέδρου για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν, λένε πηγές της εφημερίδας.

Παράλληλα, έχει τονίσει πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να προστατεύσει τον Μπάιντεν και την κληρονομιά του, ενώ έχει αποκρούσει την άποψη ότι ο ίδιος μόνος του μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων του προέδρου, γράφει η Washington Post.

Οι συζητήσεις του πρώην προέδρου

Στα παρασκήνια, ο Ομπάμα έχει βαθιά εμπλοκή στις συζητήσεις για το μέλλον της εκστρατείας του Μπάιντεν. Δέχεται τηλεφωνήματα από πολλούς αγχωμένους Δημοκρατικούς- μεταξύ των οποίων και η Νάνσι Πελόζι- στα οποία έχει εκφράσει την άποψή του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Στις συγκεκριμένες συζητήσεις, έχει πει πως πιστεύει ότι ο Μπάιντεν υπήρξε σπουδαίος πρόεδρος και ότι θέλει να προστατεύσει τα επιτεύγματά του, κάτι που θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο αν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τόσο τον Λευκό Οίκο, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων την επόμενη χρονιά.

Σε κάποιες από τις συζητήσεις ο Ομπάμα έχει εκφράσει ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις, για το γεγονός ότι το εκλογικό μονοπάτι του Ντόναλντ Τραμπ διευρύνεται και πως οι δωρητές εγκαταλείπουν τον πρόεδρο.

Οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, Χακίμ Τζέφρις και Τσακ Σούμερ μίλησαν με τον Τζο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα και εξέφρασαν ότι η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να πλήξει τις πιθανότητες του κόμματος να ελέγχουν τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων την επόμενη χρονιά.

Η Νάνσι Πελόζι έχει αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στα παρασκήνια, κόντρα στις προσπάθειες του προέδρου να μπει ένα τέλος στη συζήτηση για το μέλλον της υποψηφιότητάς του. Από την άλλη, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προσπαθήσει να κρατήσει πιο χαμηλό προφίλ, ελπίζοντας να αξιοποιήσει τη μακροχρόνια φιλία του με τον Τζο Μπάιντεν.

Οργή συνεργατών του Μπάιντεν για τον Ομπάμα

Στο μεταξύ κάποιοι από τους συνεργάτες του Μπάιντεν έχουν εξοργιστεί με τον ρόλο του Ομπάμα σε αυτές τις συζητήσεις και τον κατηγορούν ότι δεν κρατά ενωμένο το κόμμα πίσω από την υποψηφιότητα.

Μάλιστα, παρότι δημοσίως παρέμεινε σιωπηλός- μετά την υποστηρικτική ανάρτηση που στον απόηχο του debate- συνεργάτες του Μπάιντεν λένε ότι ο Ομπάμα θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τον στενό του φίλο Τζορτζ Κλούνεϊ να γράψει το άρθρο στους New York Times με το οποίο καλούσε τον πρόεδρο να αποσυρθεί από την κούρσα για τις εκλογές στις ΗΠΑ.