Διεθνή

Πομπηία: Οι θάνατοι των κατοίκων μπορεί να μην προκλήθηκαν μόνο από την έκρηξη του Βεζούβιου

Πομπηία: Οι θάνατοι των κατοίκων μπορεί να μην προκλήθηκαν μόνο από την έκρηξη του Βεζούβιου Φωτογραφία: EPA/ Tomasz Waszczuk
Μπορεί να προκλήθηκαν και από τραύματα από σεισμό αναφέρει νέα μελέτη.

Οι νεκροί στην Πομπηία μπορεί να μην πέθανα αποκλειστικά και μόνο από την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ αλλά και από έναν ταυτόχρονο σεισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι μελετητές εδώ και δεκαετίες συζητούν για το εάν η σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε κατά την έκρηξη του Βεζούβιου στη νότια Ιταλία πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, και όχι λίγο πριν από αυτήν, όπως αναφέρει ο Πλίνιος ο Νεότερος στις επιστολές του.

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο ακαδημαϊκό περιοδικό Frontiers in Earth Science δίνει μία νέα οπτική στον παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικό χώρο, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως ένας ή περισσότεροι ταυτόχρονοι σεισμοί θα μπορούσε να είναι «μια αιτία κατάρρευσης κτιρίου που θα οδηγούσε σε θανάτους των κατοίκων».

«Τα συμπεράσματά μας υποδηλώνουν ότι τα αποτελέσματα της κατάρρευσης κτιρίων που προκαλούνται από συν-εκρηκτική σεισμικότητα (σεισμική δραστηριότητα τη στιγμή της έκρηξης) θα πρέπει να θεωρούνται ως πρόσθετη αιτία θανάτου στην αρχαία Πομπηία», ανέφερε η έκθεση. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το 15- 20% του πληθυσμού της Πομπηίας πέθανε στην έκρηξη, κυρίως από θερμικό σοκ όταν ένα γιγάντιο σύννεφο αερίων και τέφρας κάλυψε την πόλη.

Η ηφαιστειακή τέφρα έθαψε στη συνέχεια την πόλη, διατηρώντας τα σπίτια, τα δημόσια κτίρια, τα αντικείμενα και ακόμη και τους ανθρώπους μέχρι την ανακάλυψή της στα τέλη του 16ου αιώνα σε σχεδόν άριστη κατάσταση.

Τον Μάιο του 2023, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τους σκελετούς δύο ανδρών που φαινόταν να σκοτώθηκαν όχι από ζέστη και τα σύννεφα της τέφρας που ακολούθησε αλλά από τραύματα μετά την κατάρρευση τοίχων. Η ανακάλυψη αυτή παρείχε πολύτιμα νέα δεδομένα.

Ένα από τα θύματα ανακαλύφθηκε με το αριστερό του χέρι σηκωμένο, σαν να ήθελε να προστατεύσει το κεφάλι του. «Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια τραύματα είναι ανάλογα με αυτά των ατόμων σε σύγχρονους σεισμούς», έγραψαν οι συγγραφείς, οι οποίοι προσδιόρισαν ότι οι τοίχοι κατέρρευσαν λόγω σεισμικής δραστηριότητας.
«Θεωρούμε, ως υπόθεση εργασίας, ότι τα θύματα που προκαλούνται από σεισμικές καταρρεύσεις κτιρίων μπορεί να μην περιορίζονται σε αυτά τα δύο άτομα», έγραψαν οι συγγραφείς της έκθεσης.