Διεθνή

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς έφερε άλμα στην τιμή του πετρελαίου - Τι φοβούνται οι αγορές

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς έφερε άλμα στην τιμή του πετρελαίου - Τι φοβούνται οι αγορές Φωτογραφία: epa
Οι traders φοβούνται ότι μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα σήμερα Τετάρτη, στον απόηχο της δολοφονίας τού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στο Ιράν, κάτι που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που παράγει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού.

Το αργό τύπου μπρεντ αυξήθηκε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από πτώση 4,5% κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ το West Texas Intermediate βρίσκεται κοντά στα 76 δολάρια.
brent 110f7

Η Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ σκότωσε τον πολιτικό της ηγέτη, Ισμαήλ Χανίγια, σε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν. Είχε προηγηθεί επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκε ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Ο ισραηλινός στρατός είχε κατηγορήσει τον Σουκρ ως υπεύθυνο για το πλήγμα με ρουκέτα το Σάββατο που στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά και νέους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

29057756 fa27c

Ανησυχούν οι αγορές

Οι traders αξιολογούν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και τις εξαγωγές - ιδίως από το Ιράν - ενώ φοβούνται το ενδεχόμενο μπαράζ επιθέσεων σε εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση

Η δολοφονία του Χανίγια «προφανώς απομακρύνει τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova Pte στη Σιγκαπούρη.

«Εφόσον συνέβη στην Τεχεράνη, είναι αυτονόητο ότι μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση και να εμπλακούν κι άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τελευταίες εξελίξεις πιθανόν να αλλάξουν τα σχέδια της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για μείωση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου φέτος.

Μακριά από τη Μέση Ανατολή, η εικόνα της παγκόσμιας ζήτησης παραμένει υποτονική, καθώς η παρατεταμένη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα. Το μπρεντ αναμένεται να σημειώσει μηνιαία πτώση περίπου 7%, τη μεγαλύτερη φέτος, αν και οι τιμές υποστηρίζονται από τους περιορισμούς της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.

Στις ΗΠΑ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου δήλωσε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Εάν επιβεβαιωθούν από τα επίσημα στοιχεία αργότερα σήμερα Τετάρτη, θα σηματοδοτήσουν το μεγαλύτερο σερί μειώσεων από τον Ιανουάριο του 2022.